Το ποδήλατο είναι ελευθερία, είναι διασκέδαση, κάνει καλό στη σωματική και ψυχική υγεία, κάνει καλό στον ένα και μοναδικό πλανήτη μας, μεταφέρει το σώμα μας αλλά κυρίως την ψυχή μας.

Ο γύρος της λίμνης Annecy στις Γαλλικές Άλπεις
Ο γύρος της λίμνης Annecy στις Γαλλικές Άλπεις

Πολλαπλές οι ευεργετικές επιδράσεις της ποδηλασίας στην υγεία μας. Έρευνες δείχνουν ότι  η άσκηση με το ποδήλατο μειώνει το άγχος, τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και βελτιώνει την ισορροπία και τη νευρομυική συναρμογή.

Προοπτικές μελέτες δείχνουν μια ισχυρή αντίστροφη σχέση μεταξύ της διάρκειας της ποδηλατικής διαδρομής και της θνησιμότητας και νοσηρότητας από καρκίνο σε μεσήλικες αλλά και όσους ηλικιωμένους έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Η ποδηλασία είναι πιο αποτελεσματική άσκηση από το τρέξιμο και άλλες αερόβιες δραστηριότητες. Ωστόσο απαιτείται μια ταχύτητα 20km/h για να καταναλώσει το άτομο παρόμοιο αριθμό θερμίδων με τρέξιμο της τάξης των 8km/h. Και όχι δεν γυμνάζει μόνο τα πόδια, αλλά και όλος ο κορμός συσπάται ισομετρικά!

Κοπεγχάγη, η ποδηλατούπολη της Ευρώπης

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει παλαιότερα ως αερόβια άσκηση προάγει την νευρογένεση, έχοντας θετική επίδραση στον όγκο του ανθρώπινου ιππόκαμπου και επομένως ευεργετική επίδραση στη μνημονική διέγερση και κατ΄επέκταση στη νοητική λειτουργία. Τέλος, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, ντοπαμίνης, ενδορφίνης και κανναβινοείδης (!), ενώ ρυθμίζονται οι ορμόνες της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Όλα τα πιο πάνω έχουν άμεση επίδραση στη ψυχική μας υγεία.

Μπορεί η Αθήνα να μην είναι Κοπεγχάγη ή Αμστερνταμ όμως θα ενθουσιαστείτε με μια βόλτα στο Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,  στο κέντρο από την Αεροπαγίτου στο Θησείο φτάνοντας μέχρι το Ζάππειο (πρέπει να βγείτε λίγο στο δρόμο), στο κτήμα Συγγρού, ένας πράσινος πνεύμονας ιδανικός για γυμναστική, και τέλος στον πανέμορφο παραλιακό δρόμο παράλληλα με τις γραμμές του τραμ.

Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Και στις διακοπές σας όμως ανακαλύψτε καινούργιους τόπους ποδηλατώντας. Σχεδόν όπου και αν βρέθηκα στη ζωή μου το χρησιμοποίησα από την Νεα Ορλεάνη έως τα κάστρα του Λίγηρα και τα νησιά του Αιγαίου. Από τα χάιλαντς της Σκωτίας και τις λίμνες των Άλπεων έως τους Άγιους τόπους.

Στη Γαλλική Ριβιέρα από το Frejus στη Νίκαια

Πάρτε το ποδήλατό σας ή ενοικιάστε στον τόπο που επισκέπτεστε και απολαύστε την κάθε στιγμή ελευθερίας που σας προσφέρει.

Επόμενος καλοκαιρινός στόχος ποδηλατικές διαδρομές σε παραδοσιακά χωριά, αρχαία ερείπια, δαντελωτές ακτογραμμές με πανοραμική θέα χρησιμοποιώντας τη δύναμη των ποδιών και την εμπειρία του Χριστόφορου Κοροβέση από το Paroshikes.com.