
Η τεχνητή νοημοσύνη που διαβάζει εγκεφαλικές σαρώσεις υπόσχεται την ανεύρεση γονιδίων για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η προσέγγιση μηχανικής μάθησης ανιχνεύει τη νόσο με ακρίβεια άνω του 90% – μια πιθανή ευλογία για τους κλινικούς γιατρούς και τους επιστήμονες που αναπτύσσουν θεραπείες.

Οι ερευνητές έχουν κοσκινίσει τα γονιδιώματα χιλιάδων ατόμων σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν γονίδια που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αλλά αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό εμπόδιο: είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν Αλτσχάιμερ. Δεν υπάρχει καμία αλάνθαστη εξέταση αίματος για τη νόσο, και η άνοια, ένα βασικό σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ, προκαλείται και από άλλες διαταραχές. Η νόσος Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο μπορεί να μην προκαλεί καθόλου συμπτώματα.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν προσεγγίσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) που μπορούν να βοηθήσουν. Ένας αλγόριθμος ταξινομεί αποτελεσματικά μεγάλο αριθμό εικόνων του εγκεφάλου και επιλέγει εκείνες που περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ. Μια δεύτερη μέθοδος μηχανικής μάθησης εντοπίζει σημαντικά δομικά χαρακτηριστικά του εγκεφάλου – μια προσπάθεια που θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν νέα σημάδια της νόσου σε εγκεφαλικές σαρώσεις.
Κατακτώντας τη νόσο Αλτσχάιμερ: και μια ματιά στις θεραπείες του μέλλοντος
Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν οι εικόνες του εγκεφάλου των ανθρώπων ως οπτικοί “βιοδείκτες” της νόσου Αλτσχάιμερ. Η εφαρμογή της μεθόδου σε μεγάλες βάσεις δεδομένων που περιλαμβάνουν επίσης ιατρικές πληροφορίες και γενετικά δεδομένα, όπως η UK Biobank, θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να εντοπίσουν τα γονίδια που συμβάλλουν στη νόσο. Με τη σειρά του, το έργο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία θεραπειών και μοντέλων που προβλέπουν ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει τη νόσο.
Το 2050 100 εκ άνθρωποι παγκοσμίως θα πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αν και τα προαναφερόμενα δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά, σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο. Έτσι η διαρκής διανοητική εγρήγορση, η σωματική άσκηση, και μια ισορροπημένη διατροφή συστήνονται ως πιθανή μέθοδος πρόληψης της.