Η επιστημονική φαντασία δεν απέχει πολύ πλέον από την πραγματικότητα. Η τελευταία δεκαετία μπορεί να χαρακτηριστεί και εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, αφού έχει διεισδύσει στη σύχρονη ζωή. Οι δε προοπτικές πάνω σε αυτήν σου προκαλούν δέος, ίσως και φόβο, σίγουρα όμως είναι συναρπαστικές.
Aυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζουν αυτόνομα ΙΧ, υπολογιστές και φορητές συσκευές επικοινωνούν με τον άνθρωπο σε φυσική γλώσσα, νευρωνικά δίκτυα διαβάζουν αξονικές τομογραφίες, ρομπότ αντικαθιστούν ανθρώπινες εργασίες που προυποθέτουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, αλλά το πιο εντυπωσιακό, το πιο αριστουργηματικό είναι η επίτευξη φυσικότητας και πλαστικότητας της κίνησης των Ρομπότ.
Τα κινητικά πρότυπα δραστηριοτήτων, από το πιο απλό το τρέξιμο, έως την τελειότητα της πιρουέτας που εκτελεί μια χορεύτρια μπαλέτου, το δυνατό ανάστροφο χτύπημα ενός τενίστα, η ακρίβεια στην τεχνική δακτύλων ενός πιανίστα, απαιτούν ακρίβεια και οικονομία κίνησης, ολοκλήρωση του νευρικού ερεθισμού και της μυικής δράσης, νευρομυική συναρμογή.
Κάθε συστατικό της κίνησης, απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο και δύναμη για να επιτευχθεί, αντικατοπτρίζοντας έτσι την απίστευτη πολυπλοκότητα του ελέγχου της κίνησης ενός ανθρώπου. Γνωρίζοντας τα επίπεδα ελέγχου της κίνησης στον άνθρωπο με συναρπάζει μια μηχανή που παρουσιάζει όμοια πλαστικότητα κίνησης. Ομολογώ ότι αγαπώ τα Boston Dynamics.
Σας παρουσιάζω ένα από τα τελευταία Ρομπότ της εταιρείας Boston Dynamics. Μέσα από άλματα, ισορροπίες δοκών και θησαυροφυλακίων, σπρώχνετε ο Άτλαντας στα όρια του για να ανακαλύψει την επόμενη γενιά κινητικότητας, αντίληψης και αθλητικής νοημοσύνης. Πρόκειται για ένα ρομπότ για σύνθετα καθήκοντα, ίσως να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλοντα επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως ένα πυρηνικό εργοστάσιο, βιοεργαστήρια ή ακόμη για διαστημικές αποστολές. Επίσης φαντάζομαι ότι μπορεί να στρατιωτικοποιηθεί…Η εξέλιξη είναι πολύ γρήγορη.
Απομένει να δούμε προς όφελος ποιων θα κατευθυνθεί τελικά ο έλεγχος αυτής της καινούριας δύναμης δημιουργίας αλλά ίσως και καταστροφής, του “ηλεκτρισμού του 21ου αιώνα”