Με κάποιο οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, ολική χοληστερίνη λίγο πάνω από 230 και LpA επίσης μετρίου κινδύνου αποφάσισα με τη σύγχρονη γνώμη του καρδιολόγου μου να κάνω Αξονική Στεφανιογραφία: Μια σύγχρονη προσέγγιση για τη μελέτη της καρδιάς μας.
Είναι γνωστό ότι η στεφανιαία νόσος αποτελεί κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας σε όλον τον κόσμο. Οφείλεται στην ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στο τοίχωμα των λεπτών αγγείων της καρδιάς. Μέχρι σήμερα η καθιερωμένη μέθοδος μελέτης των στεφανιαίων αγγείων, είναι η αγγειογραφία των στεφανιαίων αρτηριών.
Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια σύγχρονη εφαρμογή της αξονικής τομογραφίας με μεγάλη χρησιμότητα, καθώς με αυτήν μπορούν να απεικονιστούν και να μελετηθούν με λεπτομέρεια και ακρίβεια τα στεφανιαία αγγεία. Έτσι, μπορούν να προληφθούν ή να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τυχόν προβλήματα από στεφανιαία νόσο. Πώς γίνεται, λοιπόν, η εξέταση και για ποιους ενδείκνυται;
Είναι μέθοδος απλή, ανώδυνη και αναίμακτη. Η χορήγηση του σκιαγραφικού γίνεται μέσω μιας περιφερικής φλέβας και η εξέταση ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Ακολουθεί μελέτη των εικόνων από εξειδικευμένους ακτινολόγους. Εξαιτίας της χορηγήσεως σκιαγραφικής ουσίας, η μέθοδος, προϋποθέτει καλή νεφρική λειτουργία.
Μια φυσιολογική εξέταση ουσιαστικά αποκλείει τη στεφανιαία νόσο. Επιπροσθέτως με την αξονική στεφανιογραφία μπορούμε να εκτιμήσουμε όχι μόνο τον αυλό των στεφανιαίων αγγείων, αλλά και να μελετήσουμε το τοίχωμα αυτών όπου μπορεί να αναπτύσσονται μαλακές ή επασβεστωμένες αθηρωματικές πλάκες.
Λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων της η αξονική στεφανιογραφία κερδίζει συνεχώς έδαφος για την εφαρμογή της στην κλινική πράξη και αποτελεί πλέον ένα αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο του κλινικού ιατρού.
Γενικά, από την αξονική στεφανιογραφία μπορούν να επωφεληθούν οι ασθενείς χαμηλού ή μέσου κινδύνου για στεφανιαία νόσο, όπως και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με αυξημένους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, υψηλή χοληστερίνη, διαβήτης, παχυσαρκία κ.λπ.) Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα για τη μελέτη της βατότητας των stent σε επανελέγχους μετά την τοποθέτησή τους, καθώς και για τη βατότητα των μοσχευμάτων έπειτα από παρακαμπτήριες επεμβάσεις (by pass).
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ:
1ον. Αποκλεισμός της στεφανιαίας νόσου.
2ον. Απεικόνιση και μελέτη των αθηρωματωδών πλακών τόσο για την εκτίμηση του βαθμού στένωσης του αγγείου όσο και στην ποιότητα της βλάβης.
3ον. Ανάδειξη των παραλλαγών των στεφανιαίων αγγείων καθώς και μελέτη των βαλβίδων και της λειτουργικότητας του μυοκαρδίου.
4ον. Απεικόνιση και αξιολόγηση των αορτοστεφανιαίων παρακάμψεων (CABG).
ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ:
1ον. Η αλλεργία στο ιωδιούχο σκιαγραφικό μέσον.
2ον. Υπερθυρεοειδισμός.
3ον. Νεφρική ανεπάρκεια.
Ρωτήστε τον γιατρό σας για να μάθετε την κατάσταση της καρδιάς και των αγγείων σας!