Ξεκίνησε ένας καινούργιος μήνας. Ας είμαστε ευγνώμονες! Η ευγνωμοσύνη προς τη ζωή είναι απαραίτητος όρος για να εκτιμήσει κανείς την ομορφιά του κόσμου, και να αλλάξει το πως «βλέπει ο εγκέφαλός μας τη ζωή».
Η ζωή θέλει τέχνη μεταφορικά και κυριολεκτικά. Το healthy voice.gr παραβρέθηκε σε μία συνάντηση αενάου φωτός και κατανυκτικής μελωδίας στο κατάμεστο Ηρώδειο. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μπάσης, ο κάτοχος 5 βραβείων Emmy, Jonathan Jackson, η Ελεάνα Βαρελά και 100 χορωδοί μας μάγεψαν ερμηνεύοντας, κάτω από την Ακρόπολη το ορατόριο “Μεγάλες Ώρες” του Ανδρέα Κατσιγιάννη, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός και ο όμιλος Πεμπτουσία.
Ας χρησιμοποιήσουμε τα μάτια σαν να πρόκειται αύριο να μείνουμε τυφλοί…αςακούσουμε τη μουσική αγαπημένων φωνών, το τραγούδι των πουλιών, τις νότες ενός τραγουδιού σαν να πρόκειται να χάσουμε την ακοή μας…Ας αγγίξουμε τους ανθρώπους, τα αντικείμενα, ας αφήσουμε να μας αγγίξει ο ήλιος, το αεράκι σαν να πρόκειται η αίσθηση της αφής να αμβλυνθεί αύριο… Ας μυρίσουμε το άρωμα των λουλουδιών ας μην καταναλώνουμε το φαγητό μας χωρίς να απολαμβάνουμε την υπέροχη γεύση του, σαν να πρόκειται να μην μυρίσουμε και να γευτούμε ποτέ πια.
Η ζωή θέλει τέχνη, εμπιστευτείτε όλες τις αισθήσεις σας και έχετε ευγνωμοσύνη!
Είναι γνωστό πλέον ότι ο εγκέφαλος μας υπόκειται σε μεταβολές, τόσο θετικές όσο και αρνητικές, ακόμη και πριν από τη γέννηση μας. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι όταν έγκυες μητέρες τοποθετούνται σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε θετικά ερεθίσματα, οι απόγονοι τους έχουν μεγαλύτερο αριθμό συνάψεων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Αντιστρόφως, όταν εφαρμόζεται στρεσογόνο φως σε εγκύους, διαπιστώνεται ότι οι απόγονοι τους εμφανίζουν ένα μειωμένο αριθμό νευρώνων στον προμετωπιαίο φλοιό (PFC). Φαίνεται επίσης ότι ο προμετωπιαίος φλοιός είναι πιο ευαίσθητος στις επιδράσεις του περιβάλλοντος από τον υπόλοιπο εγκέφαλο. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά για τη συζήτηση της «φύσης» εναντίον του «περιβάλλοντος», καθώς φαίνεται ότι το “περιβάλλον” μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη νευρωνική έκφραση ενός γονιδίου.
Μια συστηματική πρακτική, μια ενσυνείδητη προσπάθεια θετικής αντιμετώπισης των πραγμάτων είναι απαραίτητη για τη δημιουργία νέων νευρωνικών κυκλωμάτων και την ενίσχυση των συναπτικών συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων. Όσο περισσότερο ενεργούμε με ευγνωμοσύνη, τόσο πιο μόνιμες και θετικές αλλαγές εγκαθίστανται.
Ακόμη και σε στιγμές μεγάλης πίεσης και αντιξοοτήτων ας αφεθούμε να μας τρέφει η ομορφιά του κόσμου για να βρούμε την ισορροπία μας και να ξεπεράσουμε τις σκληρότερες δοκιμασίες. Ας βιώσουμε διαφορετικές αισθητηριακές εμπειρίες που μας κάνουν πιο ισορροπημένους πιο ολοκληρωμένους!
Ξεκινήστε τον καινούργιο μήνα με ευγνωμοσύνη και θετική διάθεση! Ακονίστε τις αισθήσεις σας και Καλό μήνα σε όλους μας!