Ο ερευνητής Clive Wynne μελετάει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου. Τα ευρήματά του, που αναφέρονται στο βιβλίο του Dog is love, δείχνουν σαφώς ότι ο σκύλος έχει συναισθήματα. Πώς εξηγείται αυτό;
Η μύτη του σκύλου κυριαρχεί στο μυαλό του. Το τμήμα του εγκεφάλου που είναι αφιερωμένο στην όσφρηση είναι σαράντα φορές μεγαλύτερο σε ένα σκυλί απ’ ότι σε έναν άνθρωπο. Ο εγκέφαλος του σκύλου είναι κυριολεκτικά χτισμένος γύρω από τις πληροφορίες που παίρνει από το άρωμα και καθώς η μυρωδιά είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τα συναισθήματα, αυτό παρέχει ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι η συναισθηματική εμπειρία του σκύλου μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό, τι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.
Όταν ένας σκύλος ή άνθρωπος εισπνέει, μόρια αρωμάτων αυτά διεγείρουν χημικά μηνύματα που παρακάμπτουν άλλες περιοχές του εγκεφάλου και πάνε κατευθείαν στην αμυγδαλή, το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου. Η αμυγδαλή στέλνει συναισθηματικές αποφάσεις σε άλλες δομές οι οποίες παραβάλλουν μνήμες και αυτές στέλνονται στο φλοιό. Στη συνέχεια, απελευθερώνονται στο σώμα οι συναισθηματικά κατάλληλες ορμόνες, οι οποίες επηρεάζουν τη διάθεση. Επειδή η κυρίαρχη αίσθηση ενός σκυλιού είναι η μυρωδιά και μεγάλο μέρος του εγκεφάλου είναι αφιερωμένο στην επεξεργασία αρωμάτων, αυτό είναι και πάλι μια ισχυρή ένδειξη ότι τα σκυλιά μπορεί περισσότερο να οδηγούνται από τα συναισθήματά τους σε σχέση με τους ανθρώπους.
Και ενώ οι περισσότεροι, όπως ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Brian Hare, έχουν μιλήσει για την εξυπνάδα των σκύλων, ο Wynne διαφωνεί. Υπάρχουν άλλα ζώα, αρκετά πιο έξυπνα. «Ο σκύλος όμως ξεχωρίζει για την ικανότητά του να αγαπά», ισχυρίζεται.
Ο Wynne προτάσσει την κοινωνικότητα των σκύλων και τη ζωή τους σε αγέλες ως ενοχοποιητικούς παράγοντες για την καλλιέργεια ενός συναισθηματικού κόσμου.
Ένα από τα ευρήματα που συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης έχει να κάνει με την ωκυτοκίνη, χημική ουσία που εκκρίνει ο εγκέφαλος γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης». Η ωκυτοκίνη εδραιώνει τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων, αλλά είναι επίσης υπεύθυνη για τις σχέσεις μεταξύ σκύλων και ανθρώπων.
Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Azabu της Ιαπωνίας έδειξε ότι όταν σκύλοι και άνθρωποι κοιτάζονται στα μάτια, τα επίπεδα της ωκυτοκίνης αυξάνουν, όπως συμβαίνει και με το βλέμμα της μητέρας προς το παιδί της.
Και τα ευρήματα της γενετικής όμως είναι σημαντικά. H Bridgett von Holdt, γενετίστρια στο UCLA, ανακάλυψε ότι οι σκύλοι έχουν μια μετάλλαξη στο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το σύνδρομο Williams στους ανθρώπους. Όσοι έχουν αυτό το σύνδρομο έχουν αυξημένη επιθυμία να σχηματίζουν στενές, ζεστές σχέσεις, επιθυμούν να αγαπούν και να αγαπιούνται. Το ίδιο και οι σκύλοι.
Η αλήθεια είναι ότι αν ρωτήσουμε οποιονδήποτε ιδιοκτήτη σκύλου, αν οι σκύλοι έχουν συναισθήματα θα απαντήσει αμέσως καταφατικά. Η έρευνα το επιβεβαιώνει. O σκύλος δίνει αγάπη ανιδιοτελή, ο σκύλος έχει συναισθήματα και είναι σύμμαχος της δικής μας ψυχικής υγείας. Μια αγάπη που δεν θα μας προδώσει ποτέ!