
Αν και κάθε λογής διασημότητα παρελαύνει από τα στενά δρομάκια της γραφικής χώρας της Μυκόνου, πριν από αρκετούς αιώνες ήταν η Σάμος το κορυφαίο θέρετρο.

Στο τελευταίο βιβλίο της, η Αμερικανίδα ιστορικός του Πανεπιστημίου Πρινστον Ειντριεν Μέγιορ περιγράφει με μυθιστορηματικό τρόπο την αίγλη του καταπράσινου νησιού του Αιγαίου. Στο βιβλίο περιγράφεται η γοητεία που άσκησε το νησί στους αυτοκράτορες και την αριστοκρατία της ρωμαικής αυτοκρατορίας, ρίχνοντας φως στις πολυτελείς επαύλεις τους, στις σπατάλες, στις συνήθειες και στα φαγοπότια που διοργάνωναν.

Έτσι μετά την ακμή της αρχαικής περιόδου η Σάμος βίωσε την ευημερία που βιώνει σήμερα η Μύκονος! Πόλος έλξης των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της εποχής με πρώτους και καλύτερους την Κλεοπάτρα και τον Αντώνιο, όπου έζησαν τον έρωτα τους, στη σημερινή παραλία του Πυθαγορείου και στην πολυτελή επαυλή τους στο λόφο του κάστρου.
Λέγεται ότι ήταν η πιο ευτυχισμένη περίοδος της κοινής τους ζωής. Τους συνόδευε μια πολυπληθής ακολουθία από υπηρέτες, ηθοποιούς, κωμικούς και μουσικούς. Κάθε βράδυ στήνονταν τεράστια γλέντια, στα οποία συμμετείχαν και αξιωματικοί του στρατού, αλλά και εκατοντάδες γελωτοποιοί, χορευτές και μουσικοί που προσπαθούσαν να πλησιάσουν το ζευγάρι για να αποσπάσουν επαίνους και χρυσό.
Δεν ήταν όμως οι μόνοι που συνδέθηκαν με το νησί. Αμέσως μετά την ήττα και τον τραγικό θανατό τους, στο νησί έφτασε ο αντίπαλός τους, ο Οκταβιανός Αύγουστος. Παρότι η επίσκεψή του δεν ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει πολύ, έμεινε, δύο ολόκληρα χρόνια. Γοητευμένος επαινούσε συχνά το «μαλακό κλίμα» και την ομορφιά του νησιού. Με τη σειρά του οργάνωσε τη διαμονή του στο παλάτι, στο οποίο έμεναν ο ίδιος και μέλη της οικογένειας του. Το κάστρο ανακατασκευάστηκε αποκτώντας αίθρια, πίδακες και ζηλευτούς κήπους με υπέροχη θέα στη θάλασσα και δεχόταν πρεσβευτές ενώ από εκεί χειριζόταν όλα τα καθημερινά ζητήματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η σχέση του Οκταβιανού με το νησί ήταν πιο ουσιώσης και βαθιά από αυτή του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Κήρυξε τη Σάμο ελεύθερη και αφορολόγητη και οι ντόπιοι για να ευχαριστήσουν τον νέο ευεργέτη, του έχτισαν έναν ναό αφιερωμένο σε εκείνον και στη Ρώμη. Την ίδια περίοδο κατασκευάστηκαν πολλά νέα κτίρια και εγκαταστάσεις. Η απόφαση του Αυγούστου μετέτρεψε το νησί σε παράδεισο για τους φοροφυγάδες. Αριστοκράτες κατέφτασαν από άλλα μέρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας φτιάχνοντας εκεί τα αρχοντικά τους.

Έτσι δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή συνοικία εκατέρωθεν της Ιεράς Οδού. Η Κλεοπάτρα, ο Αντώνιος και ο Οκταβιανός Αύγουστος δημιούργησαν μια μόδα και μια αίγλη για τη Σάμο, που διατηρήθηκε και τα επόμενα χρόνια. Ο γιος του Αυγούστου, Τιβέριος, συνέχισε την παράδοση του πατέρα του με το νησί. Το ίδιο και ο Αδριανός, ο οποίος πολύ συχνά πήγαινε μαζί με την αυλή του για πολύμηνες περιόδους διακοπών. Ο Τραϊανός, ο Τιβέριος, ο Κλαύδιος, ο Αδριανός άφησαν το αποτύπωμά τους, με τα πορτρέτα ή τους ανδριάντες τους να στολίζουν σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου.
Ο Καλιγούλας ονειρεύτηκε να ξαναχτίσει τα παλάτια του Πολυκράτη, ο Κλαύδιος ανακαίνισε τον Ναό του Διονύσου, που είχε καταστραφεί από σεισμό, ενώ ο Αδριανός φαίνεται ότι πρόσφερε στην πόλη το νέο υδραγωγείο, που έφερνε νερό από πηγή, περίπου 15 χλμ. μακριά, αφού οι ανάγκες είχαν αυξηθεί τόσο με τις νέες συνήθειες και τις σπατάλες που έφεραν τα οργανωμένα ρωμαϊκά λουτρά, οι θέρμες.
Με τη φυσική ομορφιά του, τη στρατηγική του θέση, αλλά και τα έργα που είχαν γίνει για την ανάπτυξή του και τη βολικότερη διαμονή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, η Σάμος αποτέλεσε το κοσμικό κέντρο μιας ολόκληρης εποχής. Ήταν μια ενδιαφέρουσα περίοδος, μέρος της Ιστορίας του νησιού που είχε ξεκινήσει αιώνες νωρίτερα, περίπου το 5000 π.Χ. στο λόφο πάνω από το λιμάνι της αρχαίας πόλης της Σάμου, το σημερινό Πυθαγόρειο.

Η Σάμος σήμερα δεν είναι Μύκονος, έχει όμως περίσσεια θέλγητρα και γοητεία που γήτευσαν τις “διασημότητες” της Ρωμαικής αυτοκρατορίας.
Η μακραίωνη και πλούσια ιστορία της ξεδιπλώνεται τόσο στους αρχαιολογικούς της θησαυρούς όσο και στα ορεινά χωριά της στολίδια αρχιτεκτονικής και παραδόσεων.
Το πανέμορφο νησί του Αιγαίου σας περιμένει να ανακαλύψετε την εκπληκτική φύση του που συνδυάζει επιβλητικά βουνά, πευκοδάση, κοιλάδες γεμάτες ελαιώνες και αμπελώνες, τρεχούμενα νερά και παραλίες άγριας εξωτικής ομορφιάς, αιώνες ιστορίας αλλά και μια νέα πνοή παραγωγικής αειφορίας σε όλους τους τομείς, κάνοντάς το νησί διαχρονικά ακαταμάχητο στους θαυμαστές του μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

