Η πεποίθηση ότι οι βασικές γεύσεις γίνονται αρχικά αντιληπτές από τη γλώσσα, η οποία μετά στέλνει τα ανάλογα σήματα στον εγκέφαλο έχει ανατραπεί. Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, έδειξε ότι είναι δυνατόν να αλλάξει κανείς το είδος της γεύσης, αν «χειραγωγήσει» τα κατάλληλα εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να αντιστρέψουν τις γεύσεις των τροφών, επεμβαίνοντας στον εγκέφαλο πειραματόζωων, έτσι ώστε αυτά να νιώθουν πικρή γεύση, όταν έτρωγαν κάτι γλυκό και το αντίστροφο.

Η αίσθηση της γεύσης είναι πλήρως καλωδιωμένη στον εγκέφαλο, ανεξάρτητα από την μάθηση ή την εμπειρία. Στη γλώσσα υπάρχουν εξειδικευμένοι κυτταρικοί υποδοχείς, που ανιχνεύουν το γλυκό ή το πικρό, όμως είναι ο εγκέφαλος που δίνει νόημα σε αυτά τα χημικά!

Πριν από λίγες μέρες απολαύσαμε μια τέτοια αξέχαστη εγκεφαλική λειτουργία…

Το ταξίδι μας στο Ηράκλειο της Κρήτης δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο εάν δεν επισκεφτούμε το βραβευμένο «Πεσκέσι», για να απολαύσουμε υπέροχα παραδοσιακά κρητικά εδέσματα. Και είναι αλήθεια, ότι πάντα ανακαλύπτουμε με έκπληξη καινούργια μυστικά της κρητικής διατροφής.

Αυτή τη φορά εκτός από την εξαιρετική κουζίνα, με τις παραδοσιακές κρητικές συνταγές, μυηθήκαμε στη γευσιγνωσία του ελαιόλαδου, με τη βοήθεια του Μιχάλη Λεβέντη, ενός από τους ελάχιστους εξειδικευμένους Olive Oil Somelier! Δοκιμές, συζήτηση, κόντρα δοκιμές. Μεγάλο το κέρδος, ουσιαστικό, πολύτιμες πληροφορίες με πολύτιμα συμπεράσματα.

Ξεκινήσαμε με ένα μάθημα για το πώς γίνεται σωστά η γευσιγνωσία ελαιλάδου. Πώς κρατάμε το ειδικό ποτηράκι, πώς το ζεσταίνουμε στην παλάμη για να βγάλει το λάδι τα αρώματά του, πώς το μυρίζουμε, πώς το «γυρίζουμε» στο στόμα. Πώς καταλαβαίνουμε το φρουτώδες, πού ανιχνεύουμε το πικρό, πού το πικάντικο. Ποιό έχει μεγαλύτερη διάρκεια στη γεύση. Κάτι σαν οινογνωσία δηλαδή…

Από ποικιλίες ελιάς, κυρίως την κορωναϊκή, που εισήχθει τον τελευταίο αιώνα, αλλά και την τσουνάτη που κρατά απο τα Μινωϊκά χρόνια, ξεχωρίσαμε τρία έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, εξαιρετικής γεύσης.

Το Pamako, που στη Γραμμική Β σημαίνει φάρμακο, είναι ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στα ορεινά των Χανίων από ελιές τσουνάτη 1000 έως και 1300 ετών! Το επίσης εξαιρετικό Terra Creta που παράγεται ανάμεσα στο φαράγγι της Σαμαριάς και τις παραλίες του Κολυμβαρίου και το Eliama από τον νομό Ηρακλείου, που εκτός από το υπέροχο λάδι με ήπιες αναλογίες φρουτώδους, πικρού και πικάντικου χαρακτήρα, παράγει έναν τύπο ελαιόλαδου πλούσιο σε πολυφαινόλες, με πραγματικές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Ελιξίριο υγείας το ελαιόλαδο γεμάτο αντιοξειδωτικά, (πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή, χλωροφύλλη) είναι γνωστό ότι προστατεύει την υγεία της καρδιάς σας, βοηθάει στο μεταβολικό σύνδρομο, στο διαβήτη τύπου β και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, για την αποφυγή πολλών ασθενειών.

Οι περισσότεροι από εμάς το συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας. Φροντίστε να είναι έξτρα παρθένο, γιατί μόνο έτσι θα αποκομίσετε τα οφέλη ενός πραγματικού θησαυρού.

Οι περισσότεροι από εμάς επίσης απολαμβάνουν μόνο τη θάλασσα και τον ήλιο στις διακοπές τους, όμως κάθε τόπος έχει να μας προσφέρει κάτι διαφορετικό δοκιμάστε τα πάντα. Ταξιδέψτε και χαρίστε στον εαυτό σας διαφορετικές αισθητικές εμπειρίες!