Σε ένα από τα ταξίδια μου στην Πάρο είχα μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Ήθελα να δροσιστώ και ο εστιάτορας μου πρότεινε να δοκιμάσω την μπύρα του νησιού. Γιατί όχι σκέφτηκα. Άλλωστε τον τόπο που επισκέπτεσαι τον γνωρίζεις μέσω όλων των αισθήσεων. Δοκίμασα την 56 isles μπύρα που παράγεται στο νησί, ξαφνιάστηκα πολύ ευχάριστα με την ιδιαίτερη γεύση της και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Ήταν ότι πιο ωραίο μπορούσα να γευτώ εκείνη τη στιγμή!

Το μικροκλίμα του τόπου και η χρήση του κριθαριού που καλλιεργείται στο νησί δίνει έναν ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα στην μπύρα. Η αλμύρα της θάλασσας, η ηλιοφάνεια και η ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται προσθέτουν στην γεύση, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά της, ενώ η χρήση ποικιλιών ποιοτικού λυκίσκου από διάφορες χώρες αλλά και βύνης με έντονα αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα αναδεικνύουν τα επιμέρους συστατικά της συνταγής.

 

Είναι ωφέλιμη όμως η μπύρα για την υγεία μας, μήπως μας παχαίνει;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μπύρα εξαιτίας της περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, όπως η τυροσόλη και η ρεσβερατρόλη), μπορεί να δράσει ευεργετικά στη λειτουργικότητα της καρδιάς και των αγγείων καθώς και να μειώσει τα επιπέδα της LDL χοληστερόλης.
Κύρια συστατικά της είναι το νερό, η βύνη, η μαγιά και ο λυκίσκος, τα οποία ζυμώνονται ώστε να παραχθεί το τελικό προϊόν. Σε γενικές γραμμές και ανάλογα με τις πρώτες ύλες και τη διαδικασία της ζύμωσης η μπίρα  παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), πυριδοξίνη (Β6), φυλλικό οξύ και μικρές ποσότητες βιταμίνης Β12. Ακόμη περιέχει κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και μικρές ποσότητες ασβεστίου. Το κριθάρι και ο λικίσκος είναι πηγή αντιοξειδωτικών.

Ως καλή πηγή πυριτίου επιδρά στα αγγεία, κάνοντας τα πιο ελαστικά και πιο ικανά να διαστέλλονται.Έτσι λοιπόν η μέτρια κατανάλωση της μπορεί να εμποδίσει την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ακόμη η  μπύρα λόγω του πυριτίου συμβάλλει στην πυκνότητα των οστών. Το πυρίτιο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών και του συνδετικού ιστού και βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα που πίνουν μπύρα με μέτρο, προστατεύονται περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό από το «ελικοβακτηρίδιο το πυλωρού». Ενώ η κατανάλωση μπύρας έχει συσχετιστεί και με μειωμένο κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς.

Τα καλά νέα! Η μέτρια κατανάλωση μπύρας δεν παχαίνει, αντίθετα προσφέρει μια σειρά θρεπτικών συστατικών με ωφέλιμη δράση για τον οργανισμό. Ποια είναι η μέτρια κατανάλωση όμως; Για τους άντρες η καθημερινή πρόσληψη 30 γραμμαρίων αλκοόλης και 20  για τις γυναίκες. Ένα ποτήρι μπύρας περιέχει περίπου 10-12 γραμμάρια αλκοόλης.

Δροσίστε λοιπόν τα καλοκαιρινά μεσημέρια και βράδια σας με ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα, που εκτός από απόλαυση έχει να σας προσφέρει και άλλα καλά, άσε που τελικά δεν παχαίνει κιόλας.