Ανήκω στη γενιά “της προστασίας του περιβάλλοντος”. Πριν από 50 χρόνια στη Στοκχόλμη υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το σύνθημα  Μόνο μία Γη. Μεγάλωσα με την προτροπή για ανακύκλωση, για μείωση της κατανάλωσης νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Μεγάλωσα με την προτροπή ο καθένας από μας να συμμετέχει στην προστασία του πλανήτη από τη ρύπανση και την ασφυξία που προκαλείται από όλα τα είδη των υπολειμμάτων και των αποβλήτων που “παράγονται” από εμάς τους ίδιους.
Για άλλη μια φορά, με το ίδιο σύνθημα Μόνο μια Γη που υιοθετήθηκε και φέτος μετά από μισό αιώνα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διαμήνυσε από την Στοκχόλμη «Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την υγεία της ατμόσφαιράς της, τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ζωής στη Γη, τα οικοσυστήματά της και τους πεπερασμένους πόρους της»
Επεσήμανε πως, 50 χρόνια μετά… είναι επιτακτικότερη η ανάγκη για μια σταθερή δράση προστασίας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής! Αυτός ο πλανήτης είναι μοναδικός, για την ανθρωπότητα είναι το μοναδικό της σπίτι και είναι ύψιστη προτεραιότητα και απόλυτη ανάγκη, να διαφυλαχθούν όσο καλύτερα και αποτελεσματικότερα γίνεται οι πεπερασμένοι φυσικοί του πόροι.
Απέχουμε όμως πολύ από την προστασία του πλανήτη μας. Κυβερνήσεις, χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα, διεθνείς οργανισμοί που έχουν τη δύναμη να ξαναγράψουν τους κανόνες, πλαισιώνοντας τις φιλοδοξίες μας και ανοίγοντας νέους ορίζοντες οφείλουν να δραστηριοποιηθούν για τον ένα και μοναδικό πλανήτη που μας φιλοξενεί.
Όπως ανέφερε ο  Αντόνιο Γκουτέρες «ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να συνεργαστούμε με τη φύση, όχι εναντίον της» και πως «μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο πλανήτης μας όχι μόνο επιβιώνει, αλλά ευδοκιμεί, επειδή έχουμε μόνο μία Γη». Πολύ σημαντική και η προτροπή του σε γυναίκες  και κορίτσια, αναφέροντας ότι μπορούν να είναι δυναμικοί παράγοντες αλλαγής. «Πρέπει να χειραφετηθούν και να συμπεριληφθούν στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Ομοίως, η εγχώρια και παραδοσιακή γνώση πρέπει να γίνεται σεβαστή και να αξιοποιείται για να συμβάλει στην προστασία των εύθραυστων οικοσυστημάτων μας»
Η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι ευθύνη και προνόμιο ταυτόχρονα, για όλους μας. Το προνόμιο να προστατέψουμε τον πλανήτη και να τον διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.
Όλοι μπορούμε να κάνουμε φιλικές για το περιβάλλον επιλογές, από τις πολιτικές που υποστηρίζουμε, τα τρόφιμα που τρώμε, τις μεταφορές που επιλέγουμε, τις εταιρείες που υποστηρίζουμε. Είναι το σπίτι μας και όπως λέει και η παροιμία αν δεν το φροντίσουμε θα πέσει να μας πλακώσει…