Η Δήλος ιερό κέντρο του κόσμου της αρχαιότητας, αύριο στις 30 Μαίου θα γίνει το κέντρο  του σημερινού κόσμου! Ένα οικουμενικό γεγονός, σε ζωντανή μετάδοση, από το ιερό ακατοίκητο νησί με τις διάσπαρτες σημαντικές αρχαιότητες, θα στείλει μήνυμα για την προστασία του πλανήτη και την αξία Τέχνης και Τεχνολογίας.

Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με την αρχαία λύρα από τα χέρια του Σωκράτη Σινόπουλου, με Ρώσους και Ουκρανούς μουσικούς να συνυπάρχουν, θα βρεθούν στο νησί και θα συνομιλήσουν με όλο τον κόσμο με τις Τέσσερις εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι, κάτω από ένα κοινό μήνυμα. Ένα μήνυμα υπέρ του ανθρώπου, ένα μήνυμα για την επείγουσα ανάγκη να σώσουμε τον πλανήτη και ταυτόχρονα να στραφούμε ξανά προς το διάστημα, και τις τεράστιες δυνατότητες που μας προσφέρει.

Ένα μήνυμα που θα ακουστεί από τη Δήλο ως τη NASA, που αποφάσισε να επιστρέψει στη σελήνη για πρώτη φορά με επικεφαλής μια γυναίκα αστροναύτη. Έτσι μετά το Apollo, είναι η ώρα για την αποστολή της Artemis, όπως την ονόμασε η NASA. Οι δυο θεοί που γεννήθηκαν από την κυνηγημένη Λητώ στο ιερό νησί. Η Δήλος θα λάμψει και θα στείλει τη μουσική και το μήνυμα του ανθρωπισμού στο διάστημα, μέσα από αυτή τη συναυλία, που αφιερώθηκε στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου του σπουδαίου δημιουργού, της συμπαντικής μουσικής, που συνομιλούσε με το διάστημα και το σύμπαν.

Ένα μήνυμα ειρήνης από την ιστορική συναυλία, ένα μήνυμα της επείγουσας ανάγκης προστασίας του πλανήτη μας. Και ναι ένα μήνυμα για την εξερεύνηση του διαστήματος που έχει άμεση σχέση με τους τρόπους προστασίας του κόσμου μας. 

Η πλειονότητα δεν γνωρίζει τι προσφέρει η εξερεύνηση του διαστήματος. Και όμως από το gps,  την πρόγνωση του καιρού, την τεχνολογία στα κινητά μας τηλέφωνα, τα πάντα έχουν σχέση με την έξοδο του ανθρώπου στο διάστημα.

Ο κόσμος μας χρειάζεται να συνδυάσει τη σοφία του παρελθόντος με τη γνώση και τις δυνατότητες του σήμερα, τις ανθρωπιστικές με τις θετικές επιστήμες, αλλά και τη μυθολογία, την τέχνη και την πνευματικότητα με το διάστημα και την τεχνολογία.

Ένα μέρος της Δήλου έχει ήδη βυθιστεί κάτω από το νερό. Υπολογίζουν ότι μέχρι το 2050 η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει 20 ως 40 εκατοστά! Η Δήλος είναι το σημείο μηδέν της κλιματικής αλλαγής και όσων αυτή προκαλεί μας λέει ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή μηχανικών περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Kρήτης.

Την ίδια ώρα που αυτά θα συμβαίνουν στο νησί, τεράστιες οθόνες θα προβάλουν την συναυλία από το νησί στη Μύκονο, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, στη Βενετία και αλλού, ενώ το μεγαλύτερο κανάλι κλασικής μουσικής στον κόσμο, το ARTE θα το προβάλλει ζωντανά από τον διαδικτυακό του τόπο. Μην το χάσετε!

H ξενάγηση στο ιερό νησί της δήλου για το healthyvoice.gr (φωτό) έγινε από τον εξαίρετο Κωνσταντίνο Τσάκο Έφορο Αρχαιοτήτων στις Εφορείες Κυκλάδων, Σάμου, Ιωαννίνων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ακροπόλεως.