Πάντα ήθελα να ταξιδέψω στις βόρειες εσχατιές της Ελλάδας.  Η πολυπολιτισμικότητα και η αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών στοιχείων μου διέγειρε τη φαντασία, η δε περιγραφή της φύσης και η επιλογή εξορμήσεων μέσα σε αρχαία δάση, ποτάμια και λίμνες, είχε καταχωρήσει τις περιοχές αυτές στο μυαλό μου ως τους πλέον μυστηριακούς τόπους της χώρας μας.

Με βάση μας τη γοητευτική Ξάνθη, την πόλη με τα χίλια χρώματα και αρώματα, χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, περιηγηθήκαμε σε μέρη όπου η γαλήνη και η ηρεμία σου υπενθυμίζουν έναν άλλον τρόπο ζωής,  ξεχασμένο αλλά πολύτιμο. Σου υπενθυμίζουν ή σου μαθαίνουν ότι η ζωή δεν είναι αγώνας ταχύτητας, ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι  που πρέπει να το απολαμβάνει ο καθένας προσαρμόζοντάς το στα μέτρα του.

Υπέροχα γοητευτικά μέρη που έμελλε να μας χαρίσουν πολλές περισσότερες συγκινήσεις από αυτές που προσδοκούσαμε!! Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε!  

Μη χάσετε 

Την πεζοπορία κατά μήκος του ποταμού Νέστου Το δασικό – υδάτινο οικοσύστημα του Νέστου,  αποτελεί προστατευόμενο εθνικό πάρκο  και είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Η περιοχή περιλαμβάνεται στις “Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδος” και στις “Περιοχές Ειδικής Προστασίας”. Το πέτρινο μονοπάτι που δημιουργείται πάνω από τις σήραγγες της σιδηροδρομικής γραμμής Τοξότες-Σταυρούπολη, είναι ιδανικό για μια αναζωογονητική πεζοπορία που θα θυμάστε για πάντα.

Καγιάκ στα ήρεμα νερά του ποταμού Μια υδάτινη διαδρομή σπάνιας ομορφιάς και φυσιολατρικού χαρακτήρα που επιφυλάσσει μοναδικές συγκινήσεις και εμπειρίες.

Σαφάρι με τζιπ και παρατήρηση πουλιών στη Λίμνη Βιστωνίδα Ο υγρότοπος Βιστωνίδας – Πόρτο Λάγος είναι τόσο ποικιλόμορφος όσο λίγοι άλλοι και επίσης ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000. Οι βόρειες και νότιες όχθες της λίμνης περιβάλλονται από καλαμιώνες, έχουν ζώνες αρμυρικιών, παραποτάμια δάση καθώς και υγρά λιβάδια.

Τα διάφορα είδη ψαριών προσελκύουν, ανάλογα με την εποχή, πολλά είδη πουλιών. Εμείς είμασταν τυχεροί και συναντήσαμε λευκοτσικνιάδες, φλαμίνγκο, πελεκάνους, λαγγόνες και αργυροτσικνιάδες Στο δε Νέστο βρήκαμε και μαύρο Δρυοκολάπτη…Μια αξέχαστη εμπειρία!

Να πάτε στο παρατηρητήριο των μαιάνδρων του Νέστου. Στάση στη θέση θέας στα 900μ. για μια πανοραμική άποψη των μαιανδρισμών του ποταμού. Στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε  στον εγκαταλειμμένο οικισμό, Κρωμνικό. Διασχίζοντας το χωριό, περάστε δίπλα από  τα  ερείπια του σχολείου και την παλιά βρύση και ακολουθήστε το παλιό καλντερίμι καθοδικά. Ανάμεσα στα ερείπια διακρίναμε μικρές ομάδες από άγρια άλογα της περιοχής.

 Θα μπορούσα να τα παρατηρώ για μέρες …Οι πιο τολμηροί μπορούν να επιχειρήσουν να πετάξουν με παραπέντε.

Το καταπράσινο δάσος του Ερύμανθου κοντά στο γαλήνιο χωριό Λειβαδίτης. Μια δραστηριότητα που αφήσαμε για την επόμενη φορά, αφού το χιόνι θα δυσκόλευε πολύ την προσέγγιση μας στην περιοχή.

Επίσκεψη στα Πομακοχώρια και στο μαγευτικό δάσος της Χαιντούς με τα αιωνόβια δέντρα

Συγκεντρωμένα στη ορεινή βόρεια πλευρά του Νομού Ξάνθης, τα χωριά των Πομάκων έχουν δια­τηρήσει τα γραφικά χαρακτηριστικά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, ενώ οι άνθρωποι τους είναι κομμάτι της εμπειρίας αυτού του διαφορετικού ταξιδιού. Ξεκινήσαμε ανηφορίζοντας προς τη Σμίνθη, και συνεχίσαμε στα χωριά Εχίνο και Θέρμες.

Εδώ νομίζεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει  Οι γυναίκες φοράνε παραδοσιακές φορεσιές στην καθημερινότητά τους, μια εικόνα βγαλμένη από άλλη εποχή.

Βόλτα στην παλιά πόλη της Ξάνθης Χτισμένη στο βόρειο τμήμα της πόλης, αμφιθεατρικά και χωρισμένη σε δύο μέρη με φυσικό όριο τον ποταμό Κόσυνθο είναι ο ιστορικός πυρήνας και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας. Η Ξάνθη με τα μουσεία, τα αρχοντικά, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια καλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει μια άλλη γωνιά της χώρας γεμάτη χρώματα και αρώματα.

Για τις εξορμήσεις σας επικοινωνήστε νωρίτερα με τον Ηλία ή την Χριστίνα από το Riverland Toxotes Xanthi, 67100, Greece tel: +302541062488, +306973417189 www.riverland.gr / info@riverland.gr https://www.facebook.com/pages/Riverland/26655248135?ref=ts  Το εστιατόριο η Παλιά Πόλις στην Παλιά πόλη θα σας ικανοποιήσει τους γευστικούς σας κάλυκες στο έπακρο με τις παραδοσιακές συνταγές και την άριστη εξυπηρέτηση από τον ιδιοκτήτη Νίκο Κηπουρό και όλο το προσωπικό!