Ο άνθρωπος πριν ακόμα μιλήσει ζωγράφιζε, δημιουργώντας σύμβολα για να αποτυπώσει τι έβλεπε και τι ένιωθε. Με το πέρασμα των χρόνων, δυστυχώς οι περισσότεροι, απομακρύνονται από οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Φαντάζει ίσως ένα είδος πολυτέλειας στην πυρετώδη ζωή που μάθαμε να ζούμε. 

Κι όμως η τέχνη έχει και θεραπευτική δύναμη.  Επιστήμονες ανακαλύπτουν τη θετική της επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, στην καταπολέμηση νόσων μειώνοντας τα επίπεδα των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή, διαβήτη, έμφραγμα, καθώς και την επίδρασή της στις ψυχικές διαταραχές.

Το δέος, ο θαυμασμός και η ομορφιά προωθούν πιο υγιεινά επίπεδα κυτοκίνων. Η εμπειρία της θέαση ενός έργου τέχνης μειώνει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης, που είναι δείκτης φλεγμονής! Ή αλλιώς η τέχνη γιατρεύει !

Είναι γνωστό ότι η υγιεινή διατροφή, ο ύπνος και η άσκηση ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Τα νέα δεδομένα δείχνουν πως γενικότερα τα θετικά συναισθήματα είναι «όπλα» στη φαρέτρα μας  κατά αυτών.

Στον Καναδά ήδη υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια ερευνητικό πρωτοποριακό πρόγραμμα που “συνταγογραφεί “…πίνακες μεγάλων ζωγράφων όπως ο Van Gogh. Οι γιατροί που συνεργάζονται με το  Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ, με 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο,  συνταγογραφούν επισκέψεις (η συνταγή καλύπτει και το κόστος των εισιτηρίων για δύο ενήλικες και δύο παιδιά) και εξετάζουν πώς η πρόσβαση στην εικαστική τέχνη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν ψυχικές και σωματικές ασθένειες.

Στις γκαλερί του μουσείου, υπάρχουν θεραπευτές τέχνης που καθοδηγούν διάφορες ομάδες ανθρώπων: γυναίκες με καρκίνο του μαστού,  νέους ενήλικες με αυτισμό,  θύματα εγκληματικών πράξεων και πολλές άλλες ομάδες που χρήζουν υποστήριξης.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως η τέχνη, ενισχύει την υγεία μας. Τα ευρήματα δείχνουν πως οι επισκέψεις σε μουσεία ωφελούν νεαρές γυναίκες που πάσχουν από νευρική ανορεξία και μειώνουν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε επιζήσαντες από καρδιακά επεισόδια. Τα οφέλη είναι ουσιαστικά, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό και γνωσιακό επίπεδο.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα του Μουσείου, μία εξαιρετική ιδέα να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα!