Nέα έρευνα αλλάζει τα έως σήμερα δεδομένα! Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα πτυχή του θερμιδικού περιορισμού, που επεκτείνει δραματικά τη διάρκεια ζωής στα πειραματόζωά τους.
“Εάν αυτά τα ευρήματα ισχύουν για τους ανθρώπους, ίσως να θέλουμε να ξανασκεφτούμε αν πραγματικά θέλουμε να καταναλώσουμε αυτό το μεταμεσονύκτιο σνακ.” δήλωσε ο Δρ. Takahashi, ο Loyd B. Sands Distinguished Chair in Neuroscience.
Τα ευρήματα της έρευνας που διήρκησαν έξι χρόνια δείχνουν ότι:
Τα πειραματόζωα που έτρωγαν όσο και όποτε ήθελαν έζησαν σχεδόν 800 ημέρες – μια μέση περίοδος για το είδος τους
Ο περιορισμός των θερμίδων, αλλά η διάθεση τροφίμων, όλο το εικοσιτετράωρο επέκτεινε τη ζωή τους μόνο κατά 10%, δηλαδή σε 875 ημέρες παρά τον περιορισμό των θερμίδων κατά 30-40%.
Ο περιορισμός αυτής της δίαιτας μειωμένων θερμίδων, στην ανενεργή περίοδο του κιρκάδιου κύκλου, αύξησε τη διάρκεια ζωής κατά σχεδόν 20% σε 959 ημέρες, κατά μέσο όρο.
Η προσφορά της δίαιτας χαμηλών θερμίδων μόνο κατά τη διάρκεια της ενεργού περιόδου του κύκλου, επέκτεινε τη διάμεση διάρκεια ζωής τους σε περίπου 1.068 ημέρες, μια αύξηση σχεδόν 35% σε σχέση με τα άτομα που έτρωγαν χωρίς περιορισμούς.
Μια σημαντική και αντιφατική πτυχή αυτών των μελετών είναι ότι το σωματικό βάρος δεν επηρεάστηκε από το πρότυπο ή τον χρόνο φαγητού – δεν υπήρχαν διαφορές στο σωματικό βάρος μεταξύ των πέντε ομάδων χαμηλών θερμίδων παρά τις σημαντικές διαφορές στη διάρκεια ζωής.
Αυτό δείχνει ότι το χαμηλό σωματικό βάρος, αυτό το δημοφιλές κριτήριο υγείας δεν αποτελεί από μόνο του προγνωστικό δείκτη της διάρκειας ζωής…Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φάτε κάτι μεταμεσονύχτια σκεφτείτε το ξανά …
Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ