ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ

Πριν από ένα μήνα νόσησα και εγώ και άλλοι είκοσι τουλάχιστον φίλοι από την μετάλλαξη Ο του κορωνοιού. Το περίεργο ήταν ότι ενώ είχαμε σαφή συμπτώματα, κάποιοι πυρετό και μυαλγίες, σχεδόν όλοι μπούκωμα, λαιμό, πονοκέφαλο και αδυναμία τα self και rapid έβγαιναν αρνητικά. Εγώ έκανα 3 και τα 3 αρνητικά. Και έκανα τρία γιατί απλά ήμουν πεπεισμένη ότι έχω νοσήσει. Μια ημέρα μετά το τελευταίο rapid έκανα PCR όπου και βγήκα τελικά θετική. Ο επιμένων νικά μου είπαν χαριτολογώντας στην οικία μου… 

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΤΕΣΤ;

Ο οργανισμός, όσων είναι ανεμβολίαστοι, χρειάζεται αρκετές ημέρες για να εντοπίσει τον ιό και να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αντίδρασης του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να πολεμήσει τον ιό, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας, η βλέννα κλπ. Με τη διαδικασία αυτή προσπαθεί να τον κρατήσει στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και να μην προωθηθεί προς τα κάτω και εξελιχθεί πνευμονία.

Ο εμβολιασμός όμως έχει μειώσει σχεδόν στο μισό αυτόν τον χρόνο και έτσι το σώμα μας βλέπει τον ιό πολύ πιο γρήγορα ενεργοποιώντας τα συμπτώματα συνήθως μόλις 1-2 ημέρες μετά την έκθεση στο παθογόνο. Έτσι τα συμπτώματα εμφανίζονται πριν προλάβει ο ιός να πολλαπλασιαστεί στη μύτη ή και στο λαιμό και το τεστ βγαίνει αρνητικό! Δεν ισχύει λοιπόν ότι τα τεστ πιάνουν λιγότερο τη μετάλλαξη Ο.

ΕΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΝΟΣΗΣΗ ΚΑΝΩ RAPID ΚΑΙ ΒΓΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΩ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ; 

Ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η πρώιμη έναρξη των συμπτωμάτων, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, σε σχέση πάντα με το ιικό φορτίο στη μύτη και στο λαιμό, είναι πιθανόν το διάστημα μετά το τέλος των συμπτωμάτων που μπορεί κάποιος να μεταδίδει να είναι μεγαλύτερο. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό κάποιος να σταματά την απομόνωση του όχι με βάση το τέλος των συμπτωμάτων, αλλά με βάση δυο συνεχόμενων αρνητικών τεστ. 

ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΝΟΝΤΑΙ; 

Στο τέλος του περασμένου Αυγούστου, οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν περίπου 5,7 εκατομμύρια. Τα ποσοστά των εμβολιασμένων που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι τότε ήταν μόλις 7,27%.

Τον Οκτώβριο, οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 6,3 εκατομμύρια, και οι διασωληνωμένοι από αυτή την ομάδα είχαν διπλασιαστεί (15,2%).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, το σύνολο των διασωληνωμένων θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι! είτε επειδή έχει περάσει η δράση του εμβολίου, είτε επειδή το εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη προστασία είτε επειδή υπάρχουν ειδικές κατηγορίες πληθυσμού που δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως από αυτό.

Στα τέλη του 2021, επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Yale ανακοίνωσαν πως οι νοσηλείες εμβολιασμένων είναι μεν πιο σπάνιες, αλλά αυξάνονται, καθώς προκύπτουν νέες παραλλαγές του ιού και αυξάνεται ο χρόνος από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ειδικοί του Ινστιτούτου Robert Koch ανέφεραν πως είναι αναμενόμενο, με την πάροδο του χρόνου, να υπάρχουν πολύ περισσότεροι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ ταυτόχρονα εξαπλώνεται η πανδημία. Συνεπώς αυξάνεται και η πιθανότητα πλήρως εμβολιασμένοι να έρθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό.

Τέλος μια σημαντική μερίδα του κόσμου, που νοσεί, παρά τον εμβολιασμό, έχει σε ένα ποσοστό 20% – 25% αυτοαντισώματα που παράγει ο οργανισμός, τα οποία εξουδετερώνουν ουσιαστικά τη φυσική άμυνα του.