Πολλοί από εμάς έχουν μικροπλαστικά που κυκλοφορούν στο αίμα τους! Ακούγεται σαφώς δυσάρεστo, αλλά δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Κανένα μέρος της Γης δεν είναι αμόλυντο από τη μάστιγα των πλαστικών, από τα υψηλότερα βουνά έως τους βαθύτερους ωκεανούς και τώρα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν και στο αίμα του ανθρώπου!

Nέα έρευνα έδειξε ότι πλαστικά σωματίδια από το περιβάλλον μας καταλήγουν στην κυκλοφορία του αίματος!

Η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη  που δείχνει ότι οι άνθρωποι απορροφούν μικροπλαστικά από το περιβάλλον τους στην καθημερινή τους ζωή και ότι οι ποσότητες αυτές είναι μετρήσιμες στο αίμα τους. Στους 16 από τους 24 τυχαίου δείγματος δότες αίματος που εξετάστηκαν βρέθηκαν πλαστικά στη ροή του αίματος τους.

Η συνολική συγκέντρωση πλαστικών σωματιδίων στο αίμα των 24 δοτών ανήλθε κατά μέσο όρο σε 1,6 μg/ml, η οποία είναι συγκρίσιμη με ένα κουταλάκι του γλυκού πλαστικό σε 1.000 λίτρα νερού (δέκα μεγάλες μπανιέρες). Το ένα τέταρτο των δοτών που δοκιμάστηκαν δεν είχαν ανιχνεύσιμες ποσότητες πλαστικών σωματιδίων οποιουδήποτε τύπου.  Το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), το πολυαιθυλένιο και τα πολυμερή στυρολίου ήταν οι πιο συνηθισμένοι τύποι πλαστικού που βρέθηκαν στα δείγματα αίματος, ακολουθούμενοι από το πολυ(μεθακρυλικό μεθυλεστέρα). Το πολυπροπυλένιο αναλύθηκε επίσης, αλλά οι συγκεντρώσεις ήταν πολύ χαμηλές για ακριβή μέτρηση.

Ερευνητικά έργα που μελετούν την έκθεση και τις βλαβερές επιπτώσεις των μικροπλαστικών βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη  σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το επόμενο ερώτημα που τίθεται προς διερεύνηση είναι το πόσο εύκολο είναι για αυτά τα σωματίδια να μετακινηθούν από την κυκλοφορία του αίματος σε άλλους ιστούς και σε όργανα όπως ο εγκέφαλος. 

Ο ποταμός της ζωής μας, το αίμα μας  έχει πλαστικό μέσα…    Πόσο διαδεδομένη είναι η πλαστική ρύπανση στα σώματα των ανθρώπων και πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι;  Αποτελεί η έκθεση σε πλαστικά σωματίδια  απειλή για τη δημόσια υγεία; Περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των κινδύνων για την υγεία είναι πλέον επιβεβλημένη, ενώ η μείωση της χρήσης τους είναι αναγκαία!

Reference: Leslie HA, J. M. van Velzen M, Brandsma SH, Vethaak D, Garcia-Vallejo JJ, Lamoree MH. Discovery and quantification of plastic particle pollution in human blood. Enviro Int. Published online March 24, 2022:107199. doi:10.1016/j.envint.2022.107199