Οι ερευνητές της νέας μελέτης ανέλυσαν 348 ιστολογικά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού που διαγνώστηκαν από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2019. Το ποσοστό των νέων διαγνώσεων καρκίνου εντέρου μεταξύ ατόμων με ιστορικό περιοδοντικών νόσων ήταν 1,4 φορές υψηλότερο από ό,τι μεταξύ αυτών που δεν είχαν ιστορικό, μετά την προσαρμογή για την ηλικία και το φύλο.
Αυξήθηκε δε σε 1,45 φορές υψηλότερα όταν προσαρμόστηκε επίσης για τον δείκτη μάζας σώματος, την εκπαίδευση, το εισόδημα, το διαβήτη, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου εντέρου, την τακτική χρήση ασπιρίνης και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, το κάπνισμα εφ’ όρου ζωής, την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, κατανάλωση αλκοόλ και συνολική βαθμολογία σωματικής δραστηριότητας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 26 Ιανουαρίου στο Cancer Causes and Control.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν την υπόθεση της συσχέτισης μεταξύ του περιοδοντικών νόσων και του κινδύνου καρκίνου του εντέρου. Ο υποτιθέμενος μηχανισμός αυτής της συσχέτισης, περιλαμβάνει την εξάπλωση των περιοδοντικών παθογόνων σε εξωστοματικά σημεία, τη διάδοση των ενδοτοξινών των βακτηρίων και την απελευθέρωση προϊόντων φλεγμονής απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Η χρόνια φλεγμονή που σχετίζεται με τις περιοδοντικές παθήσεις, προάγει την καρκινογένεση μέσω της επαγωγής γονιδιακών μεταλλάξεων, της αναστολής της απόπτωσης, της διέγερσης της αγγειογένεσης, του πολλαπλασιασμού των κυττάρων και των επιγενετικών αλλοιώσεων.
Μην παραμελείτε την επίσκεψη στον οδοντίατρο σας. Από ότι φαίνεται δεν αφορά μόνο την υγιεινή του στόματος…