Υπάρχει σαφέσταση έξαρση της νόσου, είμαστε σε έναν συντελεστή μετάδοσης, το περίφημο R, πάνω από τη μονάδα, που σημαίνει ότι μεγαλώνει η επιδημία.

Έχει δοθεί μια εικόνα πλασματική με κρούσματα υποεκτιμημένα και η μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους διαχέει τη λοίμωξη, ενώ ο καιρός και τα χαλαρά τριήμερα δεν είναι με το μέρος μας. 

Σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων, ακόμα και στη Βρετανία που το ποσοστό εμβολιασμένων με τρίτη δόση αγγίζει το 67%, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 50%. Η Κίνα αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ένα κύμα λοιμώξεων Covid, το οποίο πρόκειται για το χειρότερο ξέσπασμα του ιού από τότε που η χώρα έθεσε υπό έλεγχο την πανδημία το 2020. Μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σεντζέν, σπεύδουν να περιορίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

H άρση των υγειονομικών μέτρων που είχαν ληφθεί κατά της Covid σε πολλές χώρες,  η ημιτελής εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές περιοχές του κόσμου, καθώς και  η κατά 30-50% μεγαλύτερη μεταδότικότητα της 02 δίνουν στον ιό την ευκαιρία να εξαπλωθεί. Σαφώς η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει τη χαλαρότητα που απολαμβάνει. Τα περισσότερα κρούσματα θα φέρουν περισσότερους θανάτους και μία οπισθοδρόμηση είναι περισσότερο από πιθανή.

Ακόμη και εάν έχετε κολλήσει 0, μπορείτε να κολλήσετε 02. Υπάρχει κάλυψη αλλά δεν είναι πλήρης. Έχουν αναφερθεί περιστατικά ακόμη και με μεσοδιάστημα λίγο μεγαλύτερο των 20 ημερών!

Εμβολιαστείτε, κάντε την τρίτη δόση, κρατάτε αποστάσεις και φοράτε μάσκες.