Ένας νέος τύπος διαγνωστικής εξέτασης αίματος ανιχνεύει με ακρίβεια τον καρκίνο σε ασθενείς με μη ειδικά συμπτώματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους και κόπωση καθώς και διαφοροποίηση μεταξύ ασθενών με εντοπισμένη και μεταστατική νόσο.

Αυτό το καθιστά το πρώτο τεστ καρκίνου, με βάση το αίμα, για τον προσδιορισμό της μεταστατικής κατάστασης ενός καρκίνου χωρίς προηγούμενη γνώση του πρωτοπαθούς τύπου καρκίνου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέλυσαν δείγματα αίματος από 300 ασθενείς με μη ειδικά αλλά σχετικά συμπτώματα καρκίνου χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται μεταβολομική πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR).

Σε αντίθεση με τα συμβατικά τεστ αίματος για καρκίνο, που αναζητούν γενετικό υλικό από όγκους, η τεχνική που βασίζεται σε NMR χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να αναλύσει τα επίπεδα μεταβολιτών στο αίμα ως βιοδείκτες για τη διάκριση μεταξύ διαφορετικών καταστάσεων καρκίνου.

Ο Δρ Τζέιμς Λάρκιν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξήγησε: “Τα καρκινικά κύτταρα έχουν μοναδικά μεταβολομικά αποτυπώματα λόγω των διαφορετικών μεταβολικών διεργασιών τους. Μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε πώς οι μεταβολίτες που παράγονται από όγκους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για την ακριβή ανίχνευση του καρκίνου.”

Η μεταβολομική ανάλυση με βάση το NMR ανίχνευσε σωστά την παρουσία συμπαγών όγκων σε 19 από τους 20 ασθενείς με καρκίνο στη μελέτη. Εντόπισε επίσης μεταστατική νόσο σε αυτούς τους ασθενείς με ακρίβεια 94%. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά σαφώς την θεραπεία και σε πολλές περιπτώσεις σώζει ζωές! Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ.