Η ντοπαμίνη, ο νευροδιαβιβαστής “ευτυχίας του εγκεφάλου” που έχει συνδεθεί με την ευχαρίστηση και την απόλαυση, έχει την ιδιότητα να μεταφέρει μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο προκαλώντας ικανοποίηση, ευχαρίστηση και ευφορία.

Πολλές είναι οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ουσιαστικά “ξανακαλωδιώνουν” τον εγκέφαλό μας έτσι ώστε να περιμένουμε άμεση ικανοποίηση. Με άλλα λόγια, όταν λαμβάνουμε μια ειδοποίηση, ένα μήνυμα, ένα like ή ένα share, αναμένουμε γρήγορη αλλά βραχυπρόθεσμη ευχαρίστηση/ανταμοιβή, επειδή ο εγκέφαλος θα παράγει ένα “χτύπημα ντοπαμίνης”. Δεδομένου του πολύ γρήγορου ρυθμού του κόσμου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα μονοπάτια ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας αλλάζουν  διαιωνίζοντας μια εθιστική νοοτροπία. Τα ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλός μας είναι εξαιρετικά γρήγορα και έντονα, με αποτέλεσμα αυτός να ανταποκρίνεται με αλλαγές ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται σε άλλα εξαρτησιογόνα ερεθίσματα ή ουσίες.

Αλλά όταν ο εγκέφαλός μας παίρνει τόση ντοπαμίνη συνεχώς, δεν θα είναι τόσο ενθουσιασμένος δουλεύοντας επάνω σε κάτι που δεν απελευθερώνει τόση πολύ ντοπαμίνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να χρειάζεται να περιορίσουμε τη χρήση Η/Υ και τηλεφώνου, μαζί με άλλες συμπεριφορές υψηλής απελευθέρωσης ντοπαμίνης.

Και μπορώ να σας πω ότι αξίζει σίγουρα τον κόπο. Έτσι, αν έχετε προβλήματα κινήτρου, ξεκινήστε τη αποτοξίνωση ντοπαμίνης του εγκεφάλου σας τάχιστα. Ξεχωρίστε τον εαυτό σας από τις αφύσικα υψηλές ποσότητες ντοπαμίνης, ή τουλάχιστον εκθέστε τον εαυτό σας σε αυτό πολύ λιγότερο συχνά. Μόνο τότε οι “φυσιολογικές” καθημερινές, χαμηλής ντοπαμίνης δραστηριότητες μπορούν να γίνουν συναρπαστικές και πάλι, και θα είστε σε θέση να τις εκτελείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είμαστε όλοι εξαρτημένοι από την ντοπαμίνη σε κάποιο βαθμό. Και αυτό είναι καλό, γιατί η ντοπαμίνη μας ενθαρρύνει να επιτύχουμε τους στόχους μας και να βελτιωθούμε. Αλλά εξαρτάται από εμάς να αποφασίσουμε από που θα παίρνουμε την ντοπαμίνη μας.

Θα την πάρουμε από πράγματα που δεν μας ωφελούν; Ή θα την πάρουμε από την διαδικασία προσέγγισης των μακροπρόθεσμων στόχων μας; Η επιλογή είναι δική μας.