.Η μεταγευματική υπεργλυκαιμία και οι μεγάλες μεταγευματικές διακυμάνσεις της γλυκόζης στο αίμα, είναι ενοχοποιητικοί παράγοντες για αυξημένη χοληστερίνη και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιομεταβολικών διαταραχών, όχι μόνο σε άτομα με διαβήτη αλλά και σε υγιή άτομα.

Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της μεταγευματικής (υπερ)γλυκαιμικής απόκρισης και αποτρέπει τις αρνητικές επιπτώσεις των ακραίων διακυμάνσεων της γλυκόζης.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι:

  • η μεταγευματική, αλλά όχι η προγευματική άσκηση βελτιώνει τη γλυκαιμική ανταπόκριση.
  • Η μέγιστη τιμή γλυκόζης μειώνεται μόνο όταν η άσκηση ξεκινά 15 λεπτά μετά το γεύμα.
  • Παρόμοια μείωση της μεταγευματικής γλυκαιμικής απόκρισης παρατηρείται τόσο με αερόβια άσκηση (περπάτημα, ποδηλασία, άσκηση σε ελλειπτικό όργανο), όσο και με άσκηση με αντιστάσεις, ή και με συνδυασμό  αυτών των δύο μορφών άσκησης.
  • Τριάντα και 45 λεπτά γρήγορης βάδισης δείχνουν παρόμοια μείωση της μεταγευματικής απόκρισης της γλυκόζης.
  • Κατά την εκτέλεση άσκησης με διαλείμματα, 10 και 20 λεπτά αθροιστικής άσκησης ήταν επαρκή για να μετριαστεί η μεταγευματική υπεργλυκαιμία την πρώτη ώρα μετά το γεύμα.

Τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη συνταγογράφηση μεταγευματικής άσκησης σε υγιή άτομα, ειδικότερα ως προς τα κριτήρια επιλογής του κατάλληλου χρόνου, του είδους, της διάρκειας και των χαρακτηριστικών της άσκησης. Διαβάστε περισσότερα εδώ και οργανώστε ένα περπάτημα μετά από το κύριο γεύμα σας…