Για πρώτη φορά κάποιος που έχει υποστεί πλήρη διατομή του νωτιαίου μυελού, μπόρεσε να περπατήσει ελεύθερα!
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine. O ασθενής είχε παραλύσει, 5 χρόνια πριν, μετά από ατύχημα με μοτοσυκλέτα. Με πλήρη διατομή του νωτιαίου μυελού δεν αισθανόταν καθόλου τα κάτω άκρα του.
Σήμερα όμως μπορεί να περπατήσει χάριν ενός ηλεκτρικού εμφυτεύματος που ενσωματώθηκε χειρουργικά στην σπονδυλική του στήλη.
Πως λειτουργεί το εμφύτευμα όμως;
Τα νεύρα στην σπονδυλική στήλη στέλνουν τα σήματα που παίρνουν από τον εγκέφαλο στα κάτω άκρα. Όταν η σπονδυλική στήλη έχει υποστεί τραύμα, όπως η διατομή, τα σήματα αυτά δεν υπάρχουν καθόλου ή είναι πολύ αδύνατα για να παράξουν κίνηση, διακόπτεται ουσιαστικά η μετάδοση νευρικών σημάτων μεταξύ μυών και εγκεφάλου. Το εμφύτευμα ενισχύει τα σήματα και ο ασθενής επιτυγχάνει να βαδίσει.
Μέχρι στιγμής εννέα άτομα έχουν λάβει το εμφύτευμα και έχουν ανακτήσει την ικανότητα να περπατούν. Κανείς τους δεν το χρησιμοποιεί για να περπατήσει στην καθημερινότητά του – γιατί ακόμη είναι πολύ περίπλοκο σε αυτό το στάδιο. Αντίθετα, το χρησιμοποιούν για να εξασκηθούν στο περπάτημα – το οποίο ασκεί τους μύες τους, βελτιώνει την υγεία τους – και συχνά, αποκαθιστά λίγο την κίνηση.
Αν και η επιτυχία αυτή δεν είναι θεραπεία για τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων αυτών. Δίνεται στους ασθενείς η ικανότητα να σταθούν, να κάνουν κάποια βήματα. Δεν είναι αρκετό, αλλά είναι μια σημαντική βελτίωση.
Μια θεραπεία θα απαιτούσε αναγέννηση του νωτιαίου μυελού, πιθανώς με θεραπείες με βλαστοκύτταρα, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο έρευνας. Μια πειραματική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή γενετικών οδηγιών στον εγκέφαλο (με τη βοήθεια ενός γενετικά τροποποιημένου αβλαβούς ιού ως οχήματος), έτσι ώστε να παράγει μία πρωτεΐνη κυτταροκίνη (υπερ-ιντερλευκίνη-6) και να τη στείλει στους κινητικούς νευρώνες, βοήθησε παράλυτους επίμυες να περπατήσουν μετά από 3 εβδομάδες. Ωστόσο μέχρι πρότινος κανείς δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί ότι παράλυτος άνθρωπος με πλήρη διατομή του νωτιαίου μυελού θα μπορούσε να περπατήσει.
Ευελπιστούμε σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.