Ελπίδες σε όσους πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες δίνει η ομάδα του Πανεπιστημίου του Harvard, μέλος της οποίας είναι ο Έλληνας ερευνητής Ιωσήφ Πεδιαδιτάκης.

Ο Iosif Pediaditakis εκπόνησε τη Διδακτορική Διατριβή του στη Φαρμακολογία στο εργαστήριο του Τομέα Φαρμακολογίας στην Ιατρική Κρήτης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη.

Στη Βοστωνη συνέβαλε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας Human Brain-on-Chip στην spin-off βιοτεχνολογίας Emulate που ιδρύθηκε από το Ινστιτούτο WYSS του Παν/μιου Harvard. Η τεχνολογία αυτή επιλέχθηκε από το The Scientist στις 10 πιο σημαντικές καινοτομίες διεθνώς για το 2021.

Όπως ανέφερε ο ερευνητής το μοντέλο που χρησιμοποίησαν είναι μια εναλλακτική λύση που θα περιορίσει τη χρήση πειραματόζωων και θα μειώσει το ποσοστό απόρριψης εγκρίσεων νέων φαρμάκων που αγγίζει το 90%!

Με τη μέθοδο αυτή τα κύτταρα από τον άνθρωπο τόσο του δέρματος, όσο και του αίματος μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο επιθυμούν και να δοκιμαστούν σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες!

Η έρευνα αυτή εστιάζεται στη δημιουργία μοντέλων ικανών να συνδράμουν στη λήψη αποφάσεων για την ανάπτυξη φαρμάκων και εξατομικευμένων θεραπειών (personalized medicine). Ένα φάρμακο, για παράδειγμα, είναι δυνατό να είναι αποτελεσματικό σε ένα άτομο, ενώ ένα άλλο όχι. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν είχαμε τρόπο να δοκιμάσουμε πώς μία φαρμακευτική ουσία θα επενεργούσε σε ένα συγκεκριμένο άνθρωπο, πριν του χορηγηθεί. Τοποθετώντας τα κύτταρα ενός ασθενούς σε τσιπ «Patient-on-a-chip» και εκθέτοντας αυτά τα κύτταρα σε ένα συγκεκριμένο φάρμακο ή σειρά φαρμάκων, οι γιατροί θα μπορούν να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς θα ανταποκριθεί αυτός στη θεραπεία!

Συγχαρητήρια σε όλους!