Η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων που στρέφονται εναντίον ιστών και οργάνων του ατόμου που νόσησε, μήνες μετά την ανάρρωσή του, ακόμα κι αν η νόσος είχε λίγα ή καθόλου συμπτώματα!

Σε αρκετές ιογενείς λοιμώξεις, αυτά τα αντισώματα μπορεί να εμφανίζουν και τοξική δράση απέναντι σε φυσιολογικούς ιστούς και όργανα, δηλαδή να δρουν σαν «αυτοαντισώματα».

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ότι σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ένα άτομο να αναπτύξει τέτοια «αυτοαντισώματα».

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό US Journal of Translational Medicine, όλα τα άτομα που είχαν ιστορικό μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα αυτοαντισωμάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι προηγούμενη λοίμωξη, έστω και ήπια,  μπορεί να οδηγήσει σε ευρεία απόκριση ΑΑΒ που εμφανίζει μοτίβα επικράτησης και εκλεκτικότητας αντιγόνου ειδικά για το φύλο.

Στα επόμενα βήματα της μελέτης, οι ερευνητές θα δουν εάν αυτοί οι τύποι αυτοαντισωμάτων βρίσκονται σε άτομα με συμπτώματα «μακράς COVID-19» και επίσης αν ανιχνεύονται σε εμβολιασμένα άτομα που αναπτύσσουν ορισμένες παρενέργειες.

Εμβολιαστείτε! Μήνες μετά από νόσηση, έστω και ήπια, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα! Μήπως αυτό εξηγεί το Long Covid;

Δείτε εδώ όλη την έρευνα