1. Το 1/3 των τεστ στη Νέα Υόρκη βγαίνουν πλέον θετικά. Μήπως οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τα νοσοκομεία; Το αν θα κολλήσει τελικά το 20% ή π.χ. το 50% του πληθυσμού είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά και σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να το διαχειριστούμε.

2. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα οι παιδιατρικές εισαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Αγγλία!

3. Όσο ήπια και αν θεωρηθεί η Όμικρον, όσο αυξάνονται τα κρούσματα θα αυξάνονται και οι εισαγωγές. 

4. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσησης από Όμικρον! Θα δούμε τις επιπλοκές μετά από μήνες.

5. Όσα self τεστ και να κάνουμε, αν δεν εξασφαλισθεί ότι γίνονται και μάλιστα σωστά, δεν θα πετύχουμε σπουδαία πράγματα. Για να μην αναφέρουμε την αναξιοπιστία κάποιων από αυτά.

6.  Σημαντικές  πειραματικές μελέτες μας δείχνουν ότι η Όμικρον εμφανίζει πλεονέκτημα στον τρόπο που μπαίνει στα κύτταρα αλλά και στην είσοδο της σε άλλα είδη κυττάρων! Και ενώ γνωστοί και φίλοι έλεγαν “αφού η Ο είναι πιο ελαφριά, ας την κολλήσουμε αν είναι να έχουμε μια κανονικότητα στη ζωή μας ή ακόμη και να την κολλήσουμε για να είμαστε προστατευμένοι”…Μπίνγκο νέα έρευνα έδειξε ότι η Ο κολλάει αλλιώς στα κύτταρα μας και από ότι φαίνεται πιο εύκολα και στα κύτταρα ζώων, έχοντας αυξημένο κίνδυνο να δημιουργηθεί αποθήκη του ιού σε κατοικίδια και άγρια ζώα…όσοι περισσότεροι κολλάμε και διασπείρεται και στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο…τόσο πιο πιθανό είναι να περιμένουμε κάποια στιγμή την Ω με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητες …”Omicron Spike mediates enhanced entry into cells expressing several different animal ACE2s, including various domestic avian species, horseshoe bats and mice suggesting it has an increased propensity for reverse zoonosis and is more likely than previous variants to establish an animal reservoir of SARS-CoV-2.”

H Πανδημία δεν έχει τελειώσει. Παρότι έχουμε όπλα με συνεργική δράση για να την αντιμετωπίσουμε φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη καμπή, τόσο γιατί οι άνθρωποι κουράστηκαν όσο και γιατί η απότομη αύξηση των μολύνσεων από την όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.  Πάρτε μέτρα και προσέξτε.

Τροφή για σκέψη και αποφάσεις…