Τρίτος χειμώνας με τον ιό. Πολλά μάθαμε, πολλά άλλαξαν, πολλά ανατράπηκαν, πολλά ισχύουν, πολλά δεν γνωρίζουμε ακόμη. Τα τελευταία περι κορωνοιού…

Μια απίστευτη διαπίστωση. Κάθε 12 δευτερόλεπτα πλέον ένα παιδάκι μένει ορφανό από τον φονικό ιό, ας το αναλογιστούμε και ας μην παραπονιόμαστε για το φόρεμα που θα μείνει κρεμασμένο στην ντουλάπα και που δεν ήρθε η ώρα του να φορεθεί. Το κύμα αυτό είναι τσουνάμι.

Μια προσεκτικότερη ματιά. Η έρευνα που αναρτήθηκε εχθές σε πολλά ενημερωτικά site και e εφημερίδες πρέπει να διαβαστεί και να ερμηνευτεί προσεκτικότερα. Ένας ερευνητής που γνωρίζει στατιστική μπορεί να “δει” …”στατιστικό μαγείρεμα” όπως το ονομάζουμε, αφού η μελέτη συμπεριελάμβανε τέσσερις μόνο ανεμβολίαστους από τους οποίους οι δυο δεν πέρασαν καν το όριο ανοσίας έναντι του Δ, ο 3ος το πέρασε οριακά και με βάση έναν, τον 4ο,  βγάλανε έναν μέσο όρο από μόνο 4 άτομα…Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι…γιατί δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα από τέτοιο δείγμα! Όποιος λοιπόν νοσήσει από Ο δεν προφυλάσσεται από την Δ…τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχουμε Διαβάστε όλη την προδημοσίευση

Μια επισήμανση. Υπάρχει μια αξιολόγηση της περιρρέουσας κατάστασης ότι η Όμικρον είναι πιο ήπια και μακάρι να είναι έτσι. Κανείς δεν ξέρει όμως αν θα γυρίσει σε άλλο γράμμα της Ελληνικής αλφαβήτου. Το σίγουρο είναι ότι και να φύγει θα φύγει με θόρυβο φρίκης.

Νέα που δεν τα περιμένεις. Μιά νέα έρευνα έδειξε ότι τα Β-κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που μάχονται τις λοιμώξεις διατηρούν καλύτερη μνήμη της πρωτεΐνης-ακίδας,  σε άτομα που ανάρρωσαν από ήπια νόσο COVID-19, σε σύγκριση με όσους νόσησαν βαριά!

Μια αισιόδοξη ματιά. Γνωρίζουμε ότι η χρήση μάσκας (FFP2) περιορίζει ακόμη και σε συνωστισμό τη διασπορά σε λιγότερο του 1%, ακόμη και για τα νέα στελέχη του ιού. Τα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι με την 3η αναμνηστική δόση, τα εμβόλια  διατηρούν την ικανότητά τους να προστατεύουν από  βαριά νόσηση, και νοσηλεία για το στέλεχος Όμικρον. Φάρμακα επίσης, υπάρχουν αρκετά στη φαρέτρα μας πλέον, που επίσης περιορίζουν σημαντικά την πιθανότητα βαριάς νόσησης και νοσηλείας: molnupiravir κατά 30-50%, paxlovid κατά 90%, remdesivir κατά 87%. Είμαστε οπλισμένοι!
Μια προτροπή. Όλοι κουραστήκαμε…θυμάμαι στη συνέντευξη  για την εισαγωγή μου στο Διδακτορικό ένας από τους καθηγητές, μου είπε να σχολιάσω κείμενο του Μπρεχτ, που τότε δεν το ήξερα αλλά μου έδωσε μαγική δύναμη. Σας το αφιερώνω Σαν ο αγώνας στο πιο πικρό σημείο του φτάσει είναι οι αγωνιστές πιο κουρασμένοι. Όσοι αγωνιστές παραείναι κουρασμένοι, χάνουν τη μάχη!
Κρατηθείτε γερά για τον επόμενο μήνα ή και δύο. Να κοπάσει το κύμα όσο γίνεται με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Γιατί για ένα να είστε σίγουροι και να φύγει η πανδημία θα  φύγει με κρότο!