Οι νευροεπιστήμονες γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι ελιξήριο για τον εγκέφαλο. Πολλές είναι οι έρευνες στη βιβλιογραφία (έχουμε αναφερθεί παλαιότερα) που επιβεβαιώνουν ότι κυρίως η αερόβια άσκηση, αλλά όχι μόνο, διεγείρει την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων, ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη και καταπραΰνει τη φλεγμονή του εγκεφάλου, έναν πιθανό ένοχο για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες καταστάσεις γήρανσης του εγκεφάλου.
To 2014 μια πρωτοπορειακή έρευνα έδειξε ότι το αίμα από νεαρά ποντίκια αναζωογονει τον εγκέφαλο ηλικιωμένων τρωκτικών. Καινούργια έρευνα από την ίδια ομάδα μπορεί να χαροποιήσει τους καθιστικούς τύπους ανθρώπων, τουλάχιστον προς μία κατεύθυνση. Η νέα μελέτη από το Stanford έδειξε ότι το αίμα από ποντίκια που ασκούνται μπορεί να μεταφέρει αυτά τα οφέλη του εγκεφάλου στους συνομηλίκους τους που κάνουν καθιστική ζωή.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν μια ομάδα νεαρών ποντικών σε κλουβιά με τροχούς. Τα ζώα έαυτά έτρεχαν περίπου 10 χιλιόμετρα τη νύχτα. Μια δεύτερη ομάδα νεαρών τρωκτικών, ζούσε σε κλουβιά με τροχούς που δεν περιστρέφονταν. Αυτά τα ποντίκια έκαναν λίγη άσκηση τρέχοντας γύρω από τα κλουβιά τους, αλλά πολύ λιγότερο από τα ζώα με τροχούς εργασίας. Μετά από 28 ημέρες, οι επιστήμονες αφαίρεσαν αίμα από τα ποντίκια που έτρεχαν και από τα καθιστικά τρωκτικά και χώρισαν το πλάσμα, το οποίο είναι πλούσιο σε μόρια που μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο. Στη συνέχεια έκαναν ένεση του πλάσματος σε μια άλλη ομάδα ζώων που δεν ασκούνταν. Οι δόσεις πλάσματος των δρομέων προκάλεσαν πολλές από τις ίδιες επιδράσεις στον εγκέφαλο με αυτές που προκαλούν 28 ημέρες έντονης δραστηριότητας!! Ενίσχυσαν την επιβίωση και τη διαίρεση των κυττάρων στον εγκέφαλο, για παράδειγμα είχαν καλύτερες επιδόσεις στις δοκιμές μνήμης και μάθησης!
Εάν λοιπόν κάνετε καθιστική ζωή, τουλάχιστον ας έχετε φίλους που ασκούνται μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι στο μέλλον…!