Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι γίνονται ψηλότεροι από ότι στο παρελθόν. Ο μέσος όρος ύψους στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα αυξήθηκε 10 εκατοστά κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Το ίδιο συνέβη και στην Νότια Κορέα, μια φτωχή χώρα που αναπτύχθηκε ραγδαία και το ύψος των ενηλίκων απογειώθηκε.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Nature δείχνει τον ενοχοποιητικό παράγοντα πίσω από αυτήν την αλλαγή, τον υποδοχέα  ΜC3R του εγκεφάλου. Ο υποδοχέας αυτός είναι ο κρίσιμος κρίκος μεταξύ διατροφής και ανάπτυξης. Η κατάσταση αποθεμάτων της σωματικής μας ενέργειας μεταδίδεται στον εγκέφαλο, ο οποίος ρυθμίζει βασικές πτυχές της συμπεριφοράς, της ανάπτυξης και του καταμερισμού των θρεπτικών συστατικών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, ο MC3R λέει στον οργανισμό ότι είμαστε καλά, έχουμε πολύ φαγητό και μεγαλώνουμε γρήγορα. Όταν όμως ο υποδοχέας δεν λειτουργεί καλά τα παιδιά τείνουν να είναι κοντύτερα και να ξεκινούν αργότερα την εφηβεία.

Σε 500.000 παιδιά εθελοντές διαπιστώθηκε πως όσα έφεραν γενετικές μεταλλάξεις που εμπόδιζαν τη λειτουργία του συγκεκριμένου υποδοχέα, ήταν όλα πιο κοντά και ζύγιζαν λιγότερο από άλλα! Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη βρει τον υποδοχέα του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη, τον αποκαλούμενο MC4R, τον οποίο όσοι δεν διαθέτουν, συνήθως είναι υπέρβαροι.

Μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διαπιστώσει αν φάρμακα που επιλεκτικά ενεργοποιούν τον MC3R μπορούν να βοηθήσουν και να βελτιώσουν τη σωματική λειτουργία ανθρώπων με αυτήν την δυσλειτουργία.