Να εμβολιαστώ ή όχι με την τρίτη δόση;

Eπειδή ρωτάτε στο messenger να εμβολιαστείτε με την τρίτη δόση ή όχι ενόψει μετάλλαξης Όμικρον, εγώ έχω κλείσει 1 Δεκεμβρίου και μακάρι να ήταν νωρίτερα!

Αν (λόγω της μετάλλαξης Όμικρον) η μισή ή τα δύο τρίτα ή όποιο άλλο ποσοστό της ανοσιακής απόκρισης δεν είναι πια αποτελεσματική και μένουμε με το υπόλοιπο μισό, τότε όσο πιο ενισχυμένο είναι αυτό, τόσο το καλύτερο.

Αγαπητοί φίλοι του healthyvoice.gr  η σημασία της τρίτης δόσης είναι μεγάλη, είναι το όπλο μας, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προφυλαγμένοι!

Ναι, το Όμικρον είναι ένα στέλεχος που έχει πιθανότητες να δημιουργήσει προβλήματα και η εγρήγορση είναι πολύ χρήσιμη και απαραίτητη για να βρεθούμε μπροστά από τον ιό και μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Εικάζεται ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων της Όμικρον σημαίνει πως πιθανότατα προήλθε από εξασθενημένο ασθενή με HIV στη Ν.Αφρική, πάνω στον οποίο βρήκε το έδαφος να πολλαπλαστεί. Ας περιμένουμε 2-3 εβδομάδες να γίνουν τα απαραίτητα πειράματα, και ας ελπίσουμε να ήταν απλά λανθασμένος συναγερμός, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Aλλιώς, αλλά και ούτως ή άλλως, θα πρέπει αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις να αναθεωρήσουν και να προμηθεύσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες με εμβόλια, γιατί και πάλι τα ίδια θα έχουμε…

Αισιοδοξώντας, ας  θυμηθούμε ότι και για τη Δέλτα ακούγαμε ότι η ανοσία μας είναι σαφώς ασθενέστερη σε σχέση με την Άλφα, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι ο εμβολιασμός προστατεύει μια χαρά από την σοβαρή νόσο με Δέλτα, και με μια συμπληρωματική δόση προστατεύει επίσης εξαιρετικά από το να κολλήσεις. Σε πρωτόγνωρο αχαρτογράφητο πόλεμο δεν ζητάτε εγγυημένες λύσεις. Κάνουμε δουλειά με ό,τι καλύτερο έχουμε.