Πολλές είναι οι φορές που έχουμε επισκεφτεί τα φωλιασμένα στις πλαγιές και στις βαθιές χαράδρες παραδοσιακά αρκαδικά χωριά. Τα πετράδια του Μαινάλου γαλήνια, καταπράσινα, γραφικά, φιλόξενα, μας χαρίζουν πάντα υπέροχες στιγμές και αναμνήσεις. Τα ειδυλλιακά αυτά τοπία ενέπνευσαν τον Γκαίτε, τον Βιργίλιο, τον Πουσέν και πολλούς άλλους ποιητές και φιλοσόφους και υμνήθηκαν από αυτούς.

Αυτή τη φορά όμως αναζητήσαμε κάτι παραπάνω από το βουνό του Θεού Πάνα, αναζητήσαμε και ψάξαμε για τη μουσική του, αναζητήσαμε τον ίδιον, τον αυλό του και τα βρήκαμε.

Τα βρήκαμε χωμένοι στην ομορφιά του Μαινάλου, εκεί που τα έλατα οριοθετούν και αρωματίζουν όλη την περιοχή με εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά και φρεσκάδα που δύσκολα ξεχνά κανείς, και την προικίζουν με το σπάνιο κλίμα της, που εδώ και χρόνια θεωρείται θεραπεία ψυχής και σώματος.

Ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας από την Αρχοντική και όμορφη Βυτίνα, με τα παλιά πετρόσπιτα της , τα γραφικά στενά της, τη ζωντανή πλατεία της με την παλιά εκκλησία, τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της για περιπάτους και εισχωρήσαμε σε μια διαδρομή εκπληκτικής ομορφιάς με δάση, οροπέδια, ποτάμια, πηγές, νερόμυλους, μνημεία ιστορικά, εκκλησίες, τόπους μαγικούς που αξίζει να εξερευνήσει κανείς.

Μια 4ωρη διαδρομή που ανέβασε την ουδό όλων μας των αισθήσεων. Στο Μαίναλο ακούσαμε τα ερωτικά τραγούδια των βοσκών και του Πάνα, μύρισαμε την φρεσκάδα των ελάτων, αντικρύσαμε εμπνευσμένους χρυσούς καμβάδες φτιαχμένους από θεικό χέρι και με τη βοήθεια του εξαιρετικού μας οδηγού του Γιάννη από το Vittina trekking https://vitinatrekking.com/el/ μάθαμε τα πάντα για την ιστορία της περιοχής και αισθανόμασταν ασφαλείς σε όλη την πεζοπορία μας.

Ένα οδοιπορικό που αφήνει αχαλίνωτη τη φαντασία του ταξιδευτή και τον μεταφέρει σε κόσμους μαγικούς. Δεν είναι τυχαίοι οι αμέτρητοι θρύλοι και παραδόσεις που συνδέονται με το βουνό, στο οποίο έζησαν θεοί και ήρωες της μυθολογίας.

Μετά από αρκετή ώρα πεζοπορίας φτάσαμε κοντά στη γέφυρα του Μυλάοντα ποταμού. Λιγα λεπτά ξεκούρασης δίπλα στη γέφυρα και ένα κέρασμα από γραβιέρα και παξιμάδι της περιοχής μας ενίσχυσε για να συνεχίσουμε δριμύτεροι. Πήραμε το όμορφο μονοπάτι που κινείται δίπλα στο ποτάμι. Λίγο πιο κάτω διακρίναμε τα ερείπια παλιών νερόμυλων. Συνεχίζοντας συναντήσαμε ένα ξύλινο γεφυράκι, στο σημείο όπου από τα αριστερά μας κατεβαίνει το ρέμα Μπαρμπά και χύνεται στον Μυλάοντα ποταμό.

Όλο ευθεία, κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, φτάσαμε στο πέτρινο γεφύρι. Συγκλονιστικές εικόνες απίστευτης ομορφιάς. Το βουνό σε κάνει να φαντάζεσαι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι σ’ αυτήν τη γη γεννήθηκαν ο Δίας, η Άρτεμη, η Ήρα, ο Ασκληπιός και ο Ποσειδώνας…

Αξίζει πραγματικά η επίσκεψή σας στην ευρύτερη περιοχή της Βυτίνας. Οι πεζοπορίες θα σας μείνουν αξέχαστες. Γυρνώντας στην πραγματικότητα μη ξεχάσετε να αγοράσετε τα αγαθά της περιοχής και να απολαύσετε το φαγητό σας στην Κληματαριά!

Μην περιμένετε! Η Βυτίνα είναι μόνο 2 ώρες μακριά από την Αθήνα, προσφέρει τα πάντα κι είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτά τα ασύλληπτα τοπία παρέα με τους ειδικούς της φύσης! Περάσαμε καταπληκτικά και σας συστήνω να το κάνετε όσο πιο σύντομα μπορείτε! Επικοινωνήστε με τον Λάμπρο και οργανώστε το περπάτημα που εσείς επιθυμείτε.

Απολαύστε έναν επίγειο παράδεισο και ζήστε έναν μύθο!