Αύριο ξεκινά η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ενώ μέχρι σήμερα το βράδυ αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα για τα κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η  επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και το βασικό όπλο μας είναι το εμβόλιο.

«Υπάρχει συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης της κάθε περιοχής με τον αριθμό των κρουσμάτων. Ωστόσο παρά τα πολύ περισσότερα κρούσματα που έχουμε φέτος, έχουμε λιγότερες νοσηλείες. Πλέον εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης».

Επανέλαβε ότι έχουν αυξηθεί οι κλίνες ΜΕΘ ενώ υπάρχει συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε όσα του καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το ΕΣΥ ήρθε σε επίπεδα που έχουν ισχυρότερα της Ελλάδας κράτη. Τόνισε ακόμα ότι βρέθηκαν οι πόροι για να στηριχθούν οι πολίτες και η κοινωνία και από την στιγμή που ήταν διαθέσιμος ο εμβολιασμός η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκαταστήσει την λειτουργία της κοινωνίας. Η χώρα δεν μπορούσε να μείνει κλειστή εσαεί, είπε χαρακτηριστικά.

Δεν συζητάμε για περιορισμούς εμβολιασμένων και Lockdown.

Αποδίδουμε έμφαση στον εμβολιασμό και με την τρίτη δόση και στην εφαρμογή των μέτρων για τους ανεμβολίαστους» είπε ο κ.Οικονόμου.

Όσον αφορά τις καταγγελίες για τις ΜΕΘ, ο κ.Οικονόμου υποστήριξε ότι «κάθε μονάδα ΜΕΘ που προστίθεται στο σύστημα λειτουργεί με βάση τα πρωτόκολλα και τις προδιαγραφές που ορίζονται».

«Η απόφαση για το ποιος και ποτε διασωληνωνεται γίνεται αμεσως προσπάθεια ευρεσης ΜΕΘ.

Υπήρχαν αναμονές σε ΜΕΘ είμαστε σε ένα καθεστως πιεσης καθε διαθέσιμη ΜΕΘ δίνεται σε πολίτες που έχουν ανάγκη». είπε ο κ.Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβερνηση δεν συζητα κανενός είδους υποχρεωτικότητα και κανενός είδους κυρώσεις.
«Αυτο που εξετάζεται ειναι για το πιστοποιητικό.

Εκείνο που έχει σημασία για να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος θα πρέπει να εχει κανει και την τρίτη δόση.

Η υποχρεωτικότητα δεν είναι στις επιλογές μας, συνεχίζουμε στα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει» τόνισε ο κ.Οικονόμου.

Από που θα ξεκινήσει η επίταξη υπηρεσιών

Για την επιστράτευση γιατρών μίλησε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας από την πλευρά του πως μέχρι το πέρας της εβδομάδας θα έχουν καλυφθεί όλα τα κενά.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως η επίταξη θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα και θα συνεχιστεί όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη.

«Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους. Μας έρχονται ορισμένα ονόματα εθελοντικά αλλά μέσα στην εβδομάδα, αν δεν καλυφθούν τα κενά, θα γίνει επιστράτευση αρχικά από Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. Επιθυμία μας είναι να καλυφθούν τα κενά σε συνεννόηση με τους γιατρούς αλλά όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο», επισήμανε.

Πώς θα γίνει η διαδικασία της επίταξης

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το φύλλο της επίταξης για την επιστράτευση γιατρών αρχικά θα παραδίδεται από αστυνομικούς στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν ενώ στο έγγραφο θα αναγράφεται το νοσοκομείο, η ώρα και η ημερομηνία που θα πρέπει να παρουσιαστούν.

Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here