Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ότι σχετίζονται με σοβαρή νόσηση μετά από μόλυνση με Covid 19 όπως το φύλο, η ηλικία, η φυλή, τα υποκείμενα νοσήματα ακόμη και η ομάδα αίματος.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν 3 ημέρες στο Nature Genetics δείχνει ότι οι διαφορές που παρατηρούνται στον κίνδυνο νοσηλείας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε μια διαφορά στο DNA που μπορεί να ενεργοποιήσει ένα γονίδιο. Το γονίδιο που ρυθμίζεται προς τα πάνω είναι ο μεταγραφικός παράγοντας λευκίνης όπως το 1 – ή το LZTFL1.
Ο γενετικός παράγοντας που βρέθηκε διπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν πολύ σοβαρά μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό. Δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο πνεύμονας ανταποκρίνεται στη μόλυνση είναι κρίσιμος. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι περισσότερες θεραπείες έχουν επικεντρωθεί στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στον ιό. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην πρόβλεψη εκείνων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα ευρήματά λοιπόν σαφώς υποδεικνύουν ότι μια παραλλαγή που προκαλεί αυξημένη έκφραση του LZTFL1, σχετίζεται με χειρότερο αποτέλεσμα.
Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι η παραλλαγή δεν προκαλεί προβλήματα στην απόκριση του εμβολίου, καθώς επηρεάζει τα κύτταρα που καλύπτουν τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες και όχι το ανοσοποιητικό σύστημα!
Εξαιρετικά σημαντικά τα ευρήματα αυτής της μελέτης τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για το COVID-19. Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.