Οι Καρυές είναι ένα από τα πιο γοητευτικά χωριά της Ελλάδας με ιστορία μεγαλύτερη από 3.000 χρόνια. Βρίσκεται στον Πάρνωνα σε υψόμετρο 950μ μεταξύ των αρχαίων πόλεων Σπάρτης και Τεγέας.

Είναι η γενέτειρα των Καρυάτιδων, κόρες των Καρυών, που ήταν φημισμένες για τον καλλιτεχνικό χορό και την αρμονική κορμοστασιά τους. Τόσο περίφημες, ώστε όλες οι αρμονικές γυναικείες μορφές, στη γλυπτική κυρίως, άρχισαν να ονομάζονται Καρυάτιδες.

Όλες οι εποχές αξίζουν για να επισκεφτείς το χωριό και το δάσος των Καρυών. Ωστόσο, κατά την άποψη μου το Φθινόπωρο είναι μαγικό. Τα μονοπάτια και οι πλαγιές βρίθουν από κυκλάμινα και άλλα αγριολούλουδα, οι μέρες είναι ακόμη μεγάλες και η θερμοκρασία δροσερή αλλά ευχάριστη. Εδώ νους και σώμα ξεκουράζεται πραγματικά. Η υπέροχη φύση και η ενέργειά της φροντίζουν για αυτό.

Τα δέντρα φορτωμένα κάστανα, καρύδια και μήλα και τα δάση εμπνευσμένοι πίνακες με υπέροχα φθινοπωρινά χρώματα! Μη φύγετε χωρίς να προμηθευτείτε τα αγαθά της εύφορης γης του Πάρνωνα.

Οι Καρυές αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για περιπατητικές διαδρομές και ταξιδιωτικές εξορμήσεις. Εφτά μονοπάτια σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε. Εφτά υπέροχες σημστοδοτημένες περιπατητικές διαδρομές διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, σας περιμένουν να ανακαλύψετε το μαγικό βουνό. Εμείς περπατήσαμε το 1 (Το μονοπάτι του χωριού) και το 7 (το μονοπάτι της βελανιδιάς) και το βουνό μας χάρισε απλόχερα τη μαγική του ενέργεια.

Ωστόσο, όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του χωριού όλες αξίζουν να ανακαλυφθούν. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή των Καρυών υπάρχουν τέσσερις ειδικές διαδρομές ορεινής ποδηλασίας, πλήρως σηματοδοτημένες που διασχίζουν πανέμορφες διαδρομές μέσα στο δάσος.

Στις δυο όμορφες πλατείες είναι μαζεμένα και με μεράκι φτιαγμένα τα εστιατόρια και τα καφέ του χωριού. Εξαιρετικές παραδοσιακές γεύσεις στις ταβέρνες της Αρετής και του Πάρνωνα ικανοποίησαν στο έπακρο τους γευστικούς μας κάλυκες. Ενώ το ντόπιο κρασί από το οινοποιείο του Σωτήρη Κουτσόγιωργα γνωστού και εξαίρετου Πλαστικού Χειρουργού, μας ενθουσίασε.

Μη παραλέιψετε το καφέ Σάββας με τα υπέροχα σνακ, το ζεστό κρασόμελο, κάτι σαν γκλουβαιν, και το τσάι του βουνού που μοσχοβόλαει σε όλη την περιοχή! Ο επαγγελματισμός και η ευγένεια σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.

Και αν αναρωτιέστε που θα μείνετε το υπέροχο Αρχοντικό του Πάρνωνα με την πανέμορφη θέα προς το χωριό είναι φτιαγμένο για να σας χαλαρώσει και να σας χαρίσει υπέροχες στιγμές με τους φίλους σας, δίπλα στο τζάκι στην ψηλοτάβανη σάλα του. Ο Γιάννης και η Σοφία είναι εκεί για να φροντίσουν κάθε σας επιθυμία.

Ταξιδέψτε στη Λακωνία, ταξιδέψτε στις πανέμορφες Καρυές και τα γύρω χωριά της. Εμείς ξελογιαστήκαμε από τα απίστευτα κάλλη της και θα επιστρέψουμε!