Αίτημα έγκρισης από τον FDA για κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου τους στις ηλικίες 5 έως 11 ετών υπέβαλαν επισήμως οι Pfizer και BioNTech, όπως ανακοίνωσαν σήμερα.

Πριν από τρεις ημέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 σε άτομα άνω των 18 ετών.

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι τα άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό θα μπορούν να λάβουν μια τρίτη δόση των εμβολίων Pfizer και Moderna τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Η συγκεκριμένη οδηγία έρχεται αφότου αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. άρχισαν τις δικές τους εμβολιαστικές εκστρατείες με τις ενισχυτικές δόσεις (περίπου έξι μήνες μετά τις δύο πρώτες), παρότι οι χώρες έχουν καταλήξει σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με το ποιοι πρέπει να λαμβάνουν τις αναμνηστικές δόσεις.

Σημειώνεται ότι μελέτες έδειξαν πως μια επιπλέον δόση αυτών των εμβολίων αύξησε την ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων κατά της Covid-19 σε ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αναμένεται ότι η επιπλέον δόση θα αυξήσει την προστασία τουλάχιστον σε ορισμένους ασθενείς. Ο EMA θα συνεχίσει να παρακολουθεί τυχόν δεδομένα που προκύπτουν για την αποτελεσματικότητά του.

Οι πληροφορίες για τα προϊόντα και των δύο εμβολίων θα ενημερωθούν ώστε να περιλαμβάνουν αυτήν τη σύσταση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here