Προσέχετε τη διατροφή σας. Ασκείστε επιμελώς και προσπαθείτε να κοιμόσαστε αρκετά κάθε βράδυ. Αλλά μπορεί να έχετε ξεχάσει να προσθέσετε ένα συστατικό για ένα υγιές σώμα και εγκέφαλο στη λίστα σας: μια καλή κοινωνική ζωή.
Έρευνες δείχνουν ολοένα και περισσότερο ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου σας. Η κοινωνικοποίηση μπορεί να τονώσει την προσοχή και τη μνήμη και να ενισχύσει τα νευρωνικά δίκτυα. Μπορεί απλά να γελάτε και να μιλάτε, αλλά ο εγκέφαλός σας δουλεύει σκληρά. Αυτή η αύξηση της πνευματικής δραστηριότητας αποδίδει με την πάροδο του χρόνου.
Οι νευροεπιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν γνωστική παρακμή από τα άτομα που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μόνοι. Στην πραγματικότητα, μια μεγάλη μελέτη, η οποία περιελάμβανε περίπου 12.000 συμμετέχοντες, υποδηλώνει ότι όταν οι άνθρωποι είναι μόνοι, ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται έως και 40%.
Ξαναζωντανέψτε λοιπόν παλιές φιλίες, η ανοιχτείτε σε καινούργιες. Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να βρείτε ικανοποιητικές σχέσεις είναι να επανασυνδεθείτε με καλούς φίλους με τους οποίους έχετε χάσει την επαφή με τα χρόνια. Επειδή έχετε κοινό ιστορικό, μπορείτε συχνά να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε με λιγότερη προσπάθεια.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι ένας εύκολος τρόπος για να βρείτε άτομα από το παρελθόν σας για να αποκαταστήσετε μια χαμένη φιλία. Προσπαθήστε κυρίως για ποιότητα και όχι απαραίτητα για ποσότητα.
Τελικά, όσο πιο ανοιχτοί είστε σε νέες εμπειρίες και νέους ανθρώπους, τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργήσετε σχέσεις με άλλους που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε καλή υγεία στο μέλλον.