Τα δελφίνια συμβολίζουν την ελευθερία, τη χαρά, τη δύναμη, το μεγαλείο της φύσης, την αρμονία. Μπορεί να μην συναντάς κάθε μέρα δελφίνια, όμως είναι σίγουρο ότι η φύση έχει πολλά να μας προσφέρει. Η πρόσφατη αυτή φθινοπωρινή συνάντηση, μου προκάλεσε υπέροχα συναισθήματα και όμορφες σκέψεις.

Ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες, ο άνθρωπος έχει την έσχατη ελευθερία να επιλέξει στάση ζωής απέναντι στον κόσμο και στους άλλους. Η ζωή και οι συνθήκες της μπορούν να μας κάνουν σκληρούς ακόμη και άκαρδους, αν και αυτό τελικά είναι σε μεγάλο βαθμό προσωπική επιλογή του καθενός. Κάποιοι θα διαφωνήσουν. Είναι πράγματι προσωπική επιλογή;

Ενάντια στους αρνητικούς ντετερμινισμούς, προβάλλω την απίστευτη πλαστικότητα του εγκεφάλου μας. Παρότι γνωρίζουμε ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας είναι γενετικά προκαθορισμένα, ακόμη και η πλαστικότητα του εγκεφάλου, το περιβάλλον μπορεί να επιδράσει θετικά ή αρνητικά στον τρόπο έκφρασης των γονιδίων. Οι αλλάγες αυτές είναι συνήθως αναστρέψιμες.  Σε περίπτωση αρνητικής επίδρασης, η εκπαίδευση του,  μπορεί να αλλάξει ριζικά τη ματιά μας στον κόσμο.

Πλέον υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να μάθουμε τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται πιο θετικά. Ναι ακόμη και να τον κοροιδέψετε μπορείτε. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να ξεχωρίσει εάν γελάτε πραγματικά η ψεύτικα! Αντιλαμβάνεστε ότι έχετε το πάνω χέρι λοιπόν. Το γέλιο είτε αληθινό, είτε ψεύτικο, προκαλεί παραγωγή ορμονών που σας κάνει να βλέπετε τη ζωή πιο χρωματιστή, πιο φωτεινή.

Αν δεν είναι στο χέρι σου να αλλάξεις λοιπόν μια κατάσταση που σου προκαλεί πόνο μπορείς να επιλέξεις τη στάση με την οποία θα αντιμετωπίσεις αυτήν τη δυσκολία. Η αλλαγή αυτή δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη γιατί τα νευρωνικά δίκτυα ενός ενήλικα ανθρώπου που βλέπει τη ζωή ως “μισοάδειο ποτήρι” είναι παγιωμένα, όμως αλλάζουν αφού ο εγκεφαλός μας έχει την καταπληκτική ικανότητα να αναδιοργανώνεται με την εκπαίδευση.

Ας βγάλουμε από τον εγκεφαλό μας το καπέλο της αρνητικής λογικής και ας υποκλιθούμε στη θετική σκέψη.