Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε ότι αφορά την αποκατάσταση των βλαβών του εγκεφάλου, είναι ότι οι νευρώνες στον εγκεφαλικό φλοιό δεν αναγεννώνται μετά τη βλάβη.

Αντιθέτως, γνωρίζουμε ότι τα γλοιακά κύτταρα (μη νευρικά κύτταρα), τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της ομοιόστασης, και παρέχουν στήριξη και προστασία στους νευρώνες του εγκεφάλου, συγκεντρώνονται γύρω από τον κατεστραμμένο εγκεφαλικό ιστό και μπορούν να πολλαπλασιαστούν μετά από τραυματισμό.

Ερευνητές μπόρεσαν να μετατρέψουν γονιδιακά τη λειτουργία των αστροκυττάρων (γλοιακά κύτταρα) σε νευρώνες, ωστόσο εξαιτίας του τεράστιου κόστους και της πολυπλοκότητας της εφαρμογής αναζητήθηκαν άλλοι τρόποι μετατροπής των γλοιακών κυττάρων σε νευρικά κύτταρα.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένα κοκτείλ εννέα μικρομορίων κατάφερε να μετατρέψει ανθρώπινα εμβρυϊκά αστροκύτταρα σε νευρώνες. Ωστόσο, συνταγή εννέα μορίων είναι δύσκολη υπόθεση για κλινικές εφαρμογές. Έτσι οι ίδιοι ερευνητές δημιούργησαν μια χημική φόρμουλα με μόνο τρία έως τέσσερα μικρά μόρια για μετατροπή αστροκυτταρο-νευρώνων.

Όταν χορηγείται ίη νίνο μέσω ενδοκρανιακής ή ενδοπεριτοναϊκής ένεσης, ο συνδυασμός αυτός των τεσσάρων φαρμάκων, μπορεί να μετατρέψει τα αστροκύτταρα σε λειτουργικούς νευρώνες και να αυξήσει σημαντικά την νευρογενέση του ενήλικα ιππόκαμπου, φέρνοντας μας πλέον μπροστά στην ανάπτυξη μιας φαρμακευτικής αγωγής!

«Το σημαντικό πλεονέκτημα της νέας αυτής προσέγγισης, είναι ότι ένα τέτοιο χάπι θα μπορεί να διανέμεται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς προηγούμενο υγιειονομικό σύστημα». ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Gong Chen του Πανεπιστημίου της Pennsylvania.

Το όνειρο, να αναπτυχθεί ένα χάπι που θα βοηθά ασθενείς, με εγκεφαλικό η Αλτσχάιμερ, για να αποκτούν και πάλι ικανότητα μάθησης και μνήμης, δεν φαίνεται πια απατηλό!