Σε μια από τις σημαντικότερες περιόδους ακμής της επιστήμης, οι μεσαιωνικές αντιλήψεις, ο φόβος και οι θεωρίες συνωμοσίας απειλούν τη ζωή μας σε όλους τους τομείς!

Επειδή ακούγονται πολλά, χρειαζόμαστε ενίσχυση των αντανακλαστικών μας και καμία ολιγωρία.  Ας συνοψίσουμε.

1.Στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί το 54% του συνολικού πληθυσμού. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται 319 ασθενείς. Από αυτούς οι 29 (9%) είναι εμβολιασμένοι και 290 (91%) ανεμβολίαστοι προερχόμενοι από το υπόλοιπο 46%!!!

Πόσο πιο απλά να ειπωθεί για να βγει το συμπέρασμα οτι τα εμβόλια μας προφυλλάσουν από τον κορωνοιό!! Πλήθος ερευνών δημοσιευμένες στα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά το αποδεικνύουν, ενώ το 95% της επιστήμης συνηγορεί στον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων με διεθνείς επίσημες ανακοινώσεις!

Από την άλλη επιστημονικές μετριότητες ανύπαρκτες οντότητες στη διεθνή επιστημονική κοινότητα δείχνουν ισχυρή άποψη για θέματα που δεν γνωρίζουν καν, άνθρωποι που βρήκαν απλά την ευκαιρία να ακουστούν… Όπως αναφέρει ο καθηγητης Φαρμακολογίας Α. Γραβάνης “Ο επιστημονικός αυτός Μεσαίωνας στοιχίζει τις ζωές πολλών ανθρώπων!!!”

2. Τελευταία ανακοίνωση του Δανέζικου ινστιτούτου Statens Serum Institut, περιλαμβάνει αναλύσεις της αποτελεσματικότητας των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Kατά της μόλυνσης από την άλφα παραλλαγή είναι 95,9%, για Moderna και 93,2% για AstraZeneca 14 ημέρες μετά τη λήψη της 2ης δόσης του εμβολίου και 81,0%, 7 ημέρες μετά τη 2η δόση για το εμβόλιο της Pfizer.

Η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή αλλά χαμηλότερη έναντι στη μόλυνση από την παραλλαγή δέλτα του ιού, 14 ημέρες (ή 7 ημέρες για της Pfizer) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και είναι 78,8%, 88,1% και 73.7% για Pfizer, Moderna και AstraZeneca, αντίστοιχα.

  1. Mειώνεται η προστασία του εμβολίου με το χρόνο;

Φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με τον καιρό όσον αφορά την προστασία από α) μόλυνση β) μεταδοτικότητα των εμβολιασμενων πέφτει, αλλά κρατά, που είναι και το ζητούμενο, καλά η προστασία απο σοβαρή νόσο (γυρω στο 91%). Όσο κι αν φθίνει η προστασία του εμβολίου σε κάποιες παραμέτρους (στο να κολλήσεις και να νοσήσεις ήπια/ μέτρια, για σοβαρή νόσο η προστασία παραμένει στατιστικά αναλλοίωτα υψηλή), εξακολουθεί να υπάρχει προστασία- ο εμβολιασμένος κολλάει πολύ λιγότερο!

  1. Εαν βάλω 100 εμβολιασμένους σε μια σειρα και 100 ανεμβολίαστους και βήξω πάνω τους ενώ είμαι μολυσμένος ποσοι θα κολλήσουν, πόσοι θα μεταδώσουν; Eξαιρετικό παράδειγμα από τον Παθολόγο Γιώργο Παππα

Θα κολλήσουν 2-3 εμβολιασμένοι και 10 ανεμβολίαστοι (άμα ξαναβήξεις θα κολλήσουν άλλοι τόσοι, κ.ο.κ.). Οι εμβολιασμένοι που κόλλησαν θα πάνε σπίτι, Κάποιοι ανεμβολίαστοι θα πάνε ΜΕΘ. Οι εμβολιασμένοι που κόλλησαν έχουν για μικρότερο διάστημα υψηλά φορτία- άρα μεταδίδουν για μικρότερο διάστημα. Αρα η κυκλοφορία του ιου μεταξύ εμβολιασμένων είναι μικρή, θα βρίσκει τείχη και μικρότερα διαστήματα μετάδοσης.

  1. Να κάνω 3 επαναληπτική δόση ;

Εδώ υπάρχει ένα μικρό debate. Οι ΗΠΑ θεωρούν οτι πρέπει να γίνει 3 δόση, ίσως από Σεπτέμβριο, όμως οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι τα εμβόλια που υπάρχουν θα έπρεπε να διανεμηθούν στις μη αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες έχουν πολύ μικρό αριθμό εμβολιασμένων. Ο ιός κυκλοφορεί και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας καινούργιας μεταλλαξης… Πόσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι στον κόσμο; το 24%. Πόσοι μένουν ακάλυπτοι; 5,79 δισεκατομμύρια!

6. Και ενώ τα «πειραματικά εμβόλια»…παίρνουν νόμιμη κανονική άδεια, προς γνώση κάποιων που αναφέρονται διαρκώς σε αυτό https://www.statnews.com/2021/08/23/fda-grants-full-approval-to-covid-19-vaccine-developed-by-pfizer-biontech/?fbclid=IwAR3I8DDOC6WVabGFJpF6cRa7h4bF1Nb5qOJwWTAhqbkBqVPmgTnpRlV1deA εχθές πήρε πλήρη αδειοδότηση απο τον FDA η κλινική δοκιμή για το δέλτα εμβόλιο της η Pfizer !Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές είναι υγιείς εθελοντές που έλαβαν δύο δόσεις του ήδη υπάρχοντος εμβολίου Pfizer, και θα πάρουν την 3η δόση τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη 2η δόση.

Όπως γνωρίζουμε, η 3η δόση για τον γενικό πληθυσμό (εξαιρούνται οι ανοσοκατασταλμενοι που θα την πάρουν τον επόμενο μήνα) θα έρθει μάλλον αρχές του επόμενου χρόνου και θα είναι επικαιροποιημένη για τα νέα στελέχη του κορωνοιού. Η Pfizer ξεκινά τη σχετική κλινική δοκιμή του επικαιροποιημένου εμβολίου της.

Ζυγίστε τα όλα, είναι κρίμα όμως την εποχή της επιστημονικής ακμής που είμαστε ευτυχείς να ζούμε να αφαιθείτε στη Φυσική επιλογή που περιέγραψε ήδη από το 1850 ο Δαρβίνος. Ας μην αφήσουμε ακατανόμαστους να μας παρασύρουν σε εναν σκοτεινό αιώνα, σε εναν Μεσαίωνα της Επιστήμης που αναμφισβητητα βρίσκεται στη μεγαλύτερη της ακμή.