ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΤΕΦΑΝΕ ΤΣΙΤΣΙΠΑ

Σε έχω υμνήσει αρκετές φορές για τα κατορθώματά σου, κυρίως όμως για την προσπάθειά σου που είναι αξιοθαύμαστη και εμπνέει νέους και παλιούς. Άλλωστε το αθλητικό ιδεώδες ήταν για εμένα πάντοτε η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης, για αυτό και ασχολήθηκα πολύ με τη Φυσιολογία της Άσκησης και τα όρια της αθλητικής απόδοσης. Το σπάσιμο του ορίου…Το επίτευγμα του συγκεράσματος μυαλού, προσωπικότητας και σώματος θα έπρεπε και εσένα να σε συνεπαίρνει, γιατί εσύ είσαι αυτός… Δες λοιπόν με πιο ανοιχτή ματιά τι έχει επιτευχθεί με τα ίδια στοιχεία στην επιστήμη!

Καταλαβαίνω, ότι δεν είσαι κατά του εμβολιασμού. Αντιλαμβάνομαι ότι θεωρείς πως δεν είσαι στην ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο. Θέλεις περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία και ευρύτερο πληθυσμό να εμβολιαστεί για να το κάνεις και εσύ. Όταν γίνει υποχρεωτικό, τότε θα είναι πιο σίγουρα τα πράγματα σκέφτεσαι.

ΑΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΕ, ο γιος μου και όλοι οι φίλοι του είναι στην ηλικία σου. Είναι στην κατηγορία των 25 άρηδων και εμβολιάστηκαν! Γιατί όμως εμβολιάστηκαν;

Γιατί σήμερα οι νέοι μπορούν να μαθαίνουν από πηγές έγκυρες και αξιόπιστες και πλέον έχουν γίνει περισσότερο από 5 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί και πολλες δεκάδες εκατομμύρια νέοι έχουν εμβολιαστεί. Αυτοί γιατί δεν περιμένουν να γίνει υποχρεωτικό; Οι  ΗΠΑ μετρούν πάνω από 2500 θανάτους στην ηλικία αυτή. Eίναι άραγε λίγοι;

Γιατί όπως εσύ ακούς τον προπονητή σου και τον πατέρα σου, που σε βοηθούν αφού έχουν γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, έτσι και αυτοί οι νέοι ακούν τον Τσιόδρα και κάθε Τσιόδρα που γνωρίζει και ξέρει να τους προστατέψει. Να μην αναφέρω όλες τις Παιδιατρικές Εταιρείες του κόσμου!

Και άκου Στέφανε η νέα μετάλλαξη Δέλτα έχει σαφέστατα ισχυρότερη λοιμογόνο δράση κυρίως στους νέους.

https://jamanetwork.com/…/jamainter…/fullarticle/2770542

Επίσης, παρότι έχουμε πλέον πολλά στοιχεία για τη σοβαρότητα της χρόνιας νόσου COVID-19, δεν είναι σαφές ακόμη πως μπορεί να επηρεάσει νέους οργανισμούς και ακόμη περισσότερο την επίδραση της σε αθλητές του δικού σου επιπέδου, που όπως γνωρίζω ως Εργοφυσιολόγος η καταπόνηση τόσο στην προπόνηση όσο και στους αγώνες, πηγαίνει παράλληλα και ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια όλων των συστήματων του οργανισμού! Kαι η κόπωση αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό.

Ακόμη, όπως αναφέρει ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης που ασχολείται χρόνια τώρα με Νευρολογικές παθήσεις υπάρχει η πιθανότητα η πρώιμη έκθεση  στη ζωή σε ιογενείς λοιμώξεις να συνεισφέρουν αργότερα στην ανάπτυξη νευρολογικών νοσων όπως η Σκλήρυνση κατά πλάκας, το Αλζχαιερ κ.α.

Τέλος σου δείχνω μια εικόνα από πρόσφατη ανασκόπηση ερευνών για τα χρόνια προβλήματα μετά από νόσηση, δημοσιευμένη στο Nat. Med. Διαβασέ το όμως όλο.

To 10 και 30% των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Eκτός όλων αυτών άλλοι νιώθουν μπερδεμένοι, το μυαλό τους είναι νωθρό, δεν έχουν την δυνατότητα καθαρής σκέψης, δεν μπορούν να εστιάσουν: έχουν αυτό που οι ειδικοί αναφέρουν ως “ομίχλη του εγκεφάλου”.

Α και μη ξεχνάς, ότι είσαι δημόσιο πρόσωπο, θέλεις δεν θέλεις, και ότι λές επηρεάζει τον κόσμο, ιδίως τους νέους. Συνέχισε λοιπόν να πηγαίνεις στους αγώνες σου, συνέχισε να μας χαρίζεις απίθανες συγκινησιακές χαρές, αλλά προστάτεψε τον εαυτό σου και τους νέους θαυμαστές σου, γιατί η έκθεσή σου από τα ταξίδια είναι μεγάλη και η χρόνια καταπόνηση για κάποιον που τελικά ανταπεξέρχεται της νόσου, σε ένα μεγάλο ποσοστό, όπως δείχνει η εικόνα, είναι απλά τρομακτική.