«Καμπανάκι» για τη μετάλλαξη Δέλτα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία έκρουσε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, 18 μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα είχαμε τρία κύματα, συνεχή lockdown και νέες αποτελεσματικές θεραπείες. «Ένας συνεχής αγώνας ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και τον ιό, ενώ το βασικότερο όπλο που υπάρχει είναι η ταχεία παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα, ο καθηγητής Παθολογίας επεσήμανε πως το φορτίο εμφανίζει μία σχετική αύξηση, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες καταγράφεται μεγαλύτερη αύξηση. «Ο δείκτης θετικότητας σε δομές υγείας υψηλός, ενώ στην επικράτεια είναι στο 3,3% και σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερος», σημείωσε.

«Κερδίζεται το στοίχημα του τουρισμού»

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στα εισαγώμενα κρούσματα, τονίζοντας πως ο αριθμός θετικότητας είναι πολύ χαμηλός ο αριθμός (0,59%). Όπως είπε χαρακτηριστικά «το στοίχημα του τουρισμού κερδίζεται».

Το τελευταίο 24ωρο από τα 3.605 νέα κρούσματα, τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στο 90% θα φτάσει σύντομα η μετάλλαξη Δέλτα – Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές

Όσον αφορά τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Γώγος τόνισε πως έχει εξαπλωθεί πιο γρήγορα από ότι περίμενε η επιστημονική κοινότητα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 79,1% και -όπως είπε- πολύ σύντομα θα φτάσει στο 90%.

Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην αύξηση των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ, η οποία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να διπλασιάζονται τις τελευταίες 20 ημέρες.

Μιλώντας για τις ηλικίες όπου «χτυπά» ο ιός, ο κ. Γώγος σημείωσε πως η πανδημία παραμένει νόσος των νέων, αλλά αρχίζει να χτυπά μεγαλύτερες ηλικίες.

«Να κλείσουμε ραντεβού για το εμβόλιο»

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημείωσε πως η εξάπλωση του ιού και της μετάλλαξης Δέλτα, επιβάλλει την απόφαση για νέα μέτρα. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του προσωπικού στις δομές υγείας.

«Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας αυτές τις ημέρες και να κλείσουμε ραντεβού μόλις γυρίσουμε από τις διακοπές για το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία», σημείωσε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here