Ο άνθρωπος είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένστικτα. Είναι ο δημιουργός των σκέψεών του. Μπορεί να κάνει συνειδητές επιλογές, να ερμηνεύει γεγονότα, να αξιολογεί καταστάσεις, να επιβάλλεται στα συναισθήματά του και να μην γίνεται έρμαιο ανώφελων σκέψεων.
H επιλογή είναι δική του. Αυτός επιλέγει αν τα παράγωγα του Νου θα είναι ωφέλιμα ή τοξικά. Αν σας πώ να σκεφτείτε μια όμορφη παιδική σας ανάμνηση ή ένα όμορφο σενάριο για το μέλλον, θα το κάνετε. Μόλις η σκέψη γεννηθεί, το πιθανότερο είναι ότι θα χαμογελάσετε. Αυτομάτως έχουμε δημιουργήσει ένα θετικό συναίσθημα.
Φυσικά για να μπορούμε να εφαρμόσουμε το παραπάνω με άνεση στην καθημερινότητά μας και να καλλιεργήσουμε μία τέτοια αντιμετώπιση, χρειάζεται εξάσκηση. Η αλήθεια είναι ότι αν αφήσουμε τον νου μας ανεξέλεγκτο, το πιο πιθανό είναι ότι θα παράγει συναισθήματα όπως άγχος, φόβο, ανησυχία κτλ. Ο λόγος που αντιδρά με αυτό τον τρόπο έχει να κάνει με τα πρωτόγονα ένστικτα της επιβίωσης και της προστασίας. Προσπαθεί να μας προετοιμάσει για το χειρότερο ως μέσο πρόληψης.
Μαθαίνεις όμως να ελέγχεις τα συναισθήματά σου; Λαμπρό παραδείγματα η προσφατη συνέντευξη του Αντετοκούμπο που ανέβηκε στο twitter του και η οποία θα έπρεπε να είχε σχολιαστεί σαφώς περισσότερο από τα ΜΜΕ την οποία και παραθέτω περιληπτικά.
Ο Γάλλος δημοσιογράφος που του πήρε τη συνέντευξη αναφέρει ότι έχει μιλήσει με πάρα πολλούς star αλλά κανένας δεν μπόρεσε πριν τα 30 του να περιορίσει τον εγωισμό του. “Πώς εσύ το έχεις καταφέρει αυτό στα 26 σου;”
“Από την εμπειρία μου”, απάντησε ο Γιάννης, “όταν σκέφτεσαι ότι “έκανα αυτό, κατάφερα το άλλο, έβαλα 30 πόντους”, “συνήθως την επόμενη φορά παίζεις χάλια, είσαι απαίσιος”.
“Έχω, λοιπόν, την εξής νοοτροπία: όταν εστιάζεσαι στο παρελθόν, αυτό είναι ο εγωισμός, λες απλά “κοίτα τι έκανα”. Από την άλλη, όταν εστιάζεσαι στο μέλλον, σε κυριεύει μια έπαρση. Λες: “Στο επόμενο παιχνίδι, θα κάνω αυτό κι αυτό, το ένα και το άλλο, θα κυριαρχήσω”. Εγώ προσπαθώ να εστιαστώ στο παρόν. Αυτό είναι σεμνότητα. Θεωρώ ότι είχα ανθρώπους στη ζωή μου που με βοήθησαν σε αυτό. Αλλά είναι μια δεξιότητα, την οποία προσπαθώ να τελειοποιήσω. Προς το παρόν λειτουργεί, οπότε δεν θα σταματήσω να το κάνω”.
Φιλοσοφική προσέγγιση! Τίποτε δεν είναι τυχαίο λοιπόν. Ο Αντετοκούνμπο έθεσε τις τρεις διαστάσεις του χρόνου (Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον) και τις συνέδεσε με τρεις νοοτροπίες ή στάσεις. Το Παρελθόν με τον εγωισμό, το Μέλλον με την έπαρση και το Παρόν με την σεμνότητα. Οπότε, για να παραμείνει σεμνός θα πρέπει να επικεντρώνεται στο Παρόν!
Ναι ο άνθρωπος μπορεί να επιβάλλεται στα συναισθήματά του! Αυτό ονομάζεται συναισθηματική νοημοσύνη. Φυσικά χρειάζεται εξάσκηση, προσπάθεια και διαρκή αφοσίωση.
Ευχαριστούμε Γιάννη που δείχνεις το παράδειγμα!