Η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους είναι ότι δεν έχουμε μεγάλο συγχρωτισμό, ούτε μέσα ούτε έξω από τα καταστήματα, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας λόγο για αισιόδοξα μηνύματα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Περιγράφοντας την γενικότερη εικόνα η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σημαντικά επιβαρυμένο επιδημιολογικά φορτίο και μεγάλη διασπορά του ιού, ιδίως στις μεγάλες πόλεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε πλέον να κάνουμε με ενδοοικογενειακή μετάδοση και παρατηρείται το φαινόμενο να νοσηλεύονται ολόκληρες οικογένειες. «Αν ο ιός τρυπώσει στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν όλοι» είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρείται μετάδοση και σε υπαίθριους χώρους και γι’ αυτό «πρέπει να προσέχουμε διπλά».

Ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων ανήλθε το περασμένο διάστημα σε πάνω από 3.000 ενώ έχουν αυξηθεί και τα τεστ σε 50.000 κατά μέσο όρο. Την περασμένη Δευτέρα είχαμε ρεκόρ 75.000 τεστ.

Ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει σταθερότητα με μικρή ύφεση τις τελευταίες ημέρες στο 6,1.

Με τα self test, όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα και αυτό είναι εξάλλου ο στόχος, δηλαδή να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί φορείς.

Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίησης αλλά σε αυξημένο επίπεδο σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αττική και γενικότερα στη νότια Ελλάδα. «Η ματιά μας είναι στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα όπου έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, όπως και σε νησιωτικές περιοχές»τόνισε.

Παράλληλα η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται σε όλη την επικράτεια και φτάνει το 85%. Η κάλυψη στη Θεσσαλονίκη διπλασιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη εβδομάδα, βάσει μαθηματικών μοντέλων.

Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι η επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής δραστηριότητας θα γίνει σταδιακά και ανά βαθμίδα. Σημείωσε δε ότι ακόμα και πριν το άνοιγμα των Λυκείων παρατηρείται σημαντική αύξηση στους νέους ηλικίας 15 – 19 ετών. Μελέτη έχει δείξει ότι η συμμόρφωση με προστατευτικά μέτρα, όπως η μάσκα, είναι πολύ μεγαλύτερη μέσα στο σχολείο παρά έξω από αυτό.

Ως προς τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα «εισηγηθήκαμε να περιμένουμε να το εξετάσουμε σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, γιατί εκεί ο κόσμος συνωστίζεται».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here