Το εμβόλιο Covid-19 των Pfizer/BioNTech προσφέρει «υψηλά επίπεδα προστασίας» και κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους του κοροναϊού, ανακοίνωσαν σήμερα και οι δύο εταιρείες.

Τα επικαιροποιημένα δεδομένα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το εμβόλιο mRNA απέτρεψε το 100% των συμπτωματικών κρουσμάτων μεταξύ των εθελοντών στη Νότιο Αφρική, όπου κυριαρχεί το στέλεχος  B1351, αν και το δείγμα της μελέτης στη χώρα ήταν σχετικά μικρό στα 800 άτομα.

Από το σύνολο των δεδομένων στις χώρες όπου δοκιμάστηκε το εμβόλιο προκύπτει αποτελεσματικότητα 91% στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από το 95% που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο.

Τα επικαιροποιημένα δεδομένα «προσφέρουν την πρώτη κλινική επιβεβαίωση ότι τιο εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά έναντι των στελεχών που κυκλοφοροπύν, ένας κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας και τον τερματισμό της πανδημίας στον παγκόσμιο πληθυσμό» δήλωσε ο Ούγκουρ Σάχιν, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικήες BioNTech που ανέπτυξε το εμβόλιο.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα, τα οποία καλύπτουν πάνω από 12.000 άτομα που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πριν από τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη αδειοδότηση του σκευάσματος στις ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα το εμβόλιο είχε εγκριθεί από την FDA μόνο για επείγουσα χρήση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here