Πρόσφατες μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου μας δίνουν ενδείξεις σχετικά με τους νευρικούς συσχετισμούς και τους φυσιολογικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην πράξη της ανάγνωσης ή της ακρόασης ποίησης.

Διαπiστώθηκε λοιπόν, ότι η ποίηση μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις και συναισθηματικές εμπειρίες. Είναι ένα ισχυρό συναισθηματικό ερέθισμα, ικανό να ενεργοποιεί πρωτογενείς περιοχές ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Η ομάδα του  E.Wassiliwizky συγκέντρωσε δεδομένα νευροαπεικόνισης και ψυχοφυσιολογικές και συμπεριφορικές απαντήσεις σε άτομα που διαβάζουν ή ακούνε ποίηση.

Η αίσθηση του ρίγους, της ανατριχίλας που προκαλείται από την ποίηση διέφερε από αυτήν που προκαλεί η μουσική όσον αφορά τους νευρικούς συσχετισμούς, ενεργοποιώντας διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. To γεγονός αυτό, δείχνει τις μοναδικές ποιότητες της ποιητικής γλώσσας, που δεν μπόρεσαν να αντικατασταθούν από τη μουσική και το τραγούδι κατά την εξέλιξη των ανθρώπινων μορφών συναισθηματικής έκφρασης.

Οι διαφορές αυτές αναφέρουν οι ερευνητές μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη εμπειριών ποιητικής απόλαυσης και σε ανεπαρκή έκθεση κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Διαβάστε ποίηση, μυήστε τα παιδιά σας στον μαγικό της κόσμο και ενεργοποιήστε την ευεργετική της επίδραση στον ανθρώπινο εγκέφαλο.