Στην εφηβεία δημιουργείται το 33-43% της συνολικής οστικής μάζας ενός ενήλικα. Οι διαφορετικές επιβαρύνσεις και τα προπονητικά χαρακτηριστικά του κάθε αθλήματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 625 παιδιά ηλικίας 10-17 χρονών διερεύνησε την οστική πυκνότητα και τα χαρακτηριστικά των μαλακών ιστών αθλητών σε 10 διαφορετικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, στίβο, καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, τζούντο, καράτε, κουνγκ-φου, ενόργανη γυμναστική, κολύμβηση και μπέιζμπολ).

Υψηλότερη οστική πυκνότητα στα περισσότερα μέρη του σκελετού είχαν οι αθλούμενοι στο ποδόσφαιρο και στην ενόργανη γυμναστική ενώ επίσης οι αθλητές αυτοί κατατάχθηκαν μεταξύ εκείνων με τη χαμηλότερη λιπώδη μάζα. Αντίθετα, οι αθλητές της κολύμβησης εμφάνιζαν τη χαμηλότερη οστική πυκνότητα στα περισσότερα σημεία του σκελετού. Οι αθλητές πετοσφαίρισης, μπέιζμπολ και καράτε είχαν τη χαμηλότερη άλιπη (μη οστική) μάζα.

Επειδή ο καλύτερος χρόνος για την οικοδόμηση της οστικής πυκνότητας είναι τα χρόνια ταχείας ανάπτυξης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις σωματικές δραστηριότητες που δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα για την επίτευξη της μέγιστης αντοχής των οστών των παιδιών μας.

Διαβάστε την έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32735110/