Να καθησυχάσει τις αμφιβολίες των πολιτών σχετικά με την έξαρση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού -όπως το βρετανικό, το βραζιλιάνικο και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος- επιχείρησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊού, τονίζοντας πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

«Η επιστήμη έκανε άλματα. Παράλληλα, ο ιός φρόντισε να προσαρμοστεί για να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, μέσα ένα δυσάρεστο κλίμα αντιθέσεων μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ΕΕ», είπε η κ. Θεοδωρίδου, και αναφέρθηκε στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από την Ένωση.

«Διατυπώθηκαν σοβαροί προβληματισμοί για την χρησιμοποίηση του εμβολίου για άτομα άνω των 65 ετών», είπε αναφορικά με τις ενστάσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Υπάρχει η προοπτική το δείγμα να γίνει μεγάλο, μετά τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης της εταιρείας στις ΗΠΑ», συνέχισε.

Ως προς τις μεταλλάξεις, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως η προστασία δεν είναι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα. «Υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας που δεν προσμετράται» και είπε πως «είναι υπερβολή να λέμε πως είμαστε απροστάτευτοι».

«Δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση μεταλλάξεις», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Στο 2,75% η εμβολιαστική κάλυψη

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του, επεσήμανε πως σήμερα έχουν διενεργηθεί πάνω από 20.000 εμβολιασμοί, ενώ μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται να ξεπεράσουν τους 22.000. Η Ελλάδα είναι στην έκτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων εμβολίων ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ανέρχεται σε 2,75% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Ακόμη τόνισε πως θα γίνουν 1.000 προσλήψεις ενώ τον Φεβρουάριο θα λειτουργήσουν ακόμη 300 εμβολιαστικά κέντρα που συνολικά θα φτάσουν περίπου τα 700.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, από τη Pfizer παραλάβαμε σήμερα 90.000 δόσεις και αναμένονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου 1,415 εκατ. δόσεις από την εταιρεία. Από τη Moderna αναμένουμε 240.000 δόσεις μέσα στο Φεβρουάριο.

Η AstraZeneca σε επικοινωνία που είχε με την ελληνική κυβέρνηση ανέφερε πως θα αυξηθούν κατά 212.000 δόσεις οι παραδόσεις το Μάρτιο, και έτσι τον επόμενο μήνα αναμένονται από τη βρετανοσουηδική εταιρεία συνολικά 540.000 δόσεις.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση επεσήμανε πως σε επικοινωνία της κυβέρνησης με την Johnson&Johnson, τονίστηκε πως η Ελλάδα θα παραλάβει 1,3 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διαμήνυσε πως «τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις και έτσι δεν ανησυχούμε». «271.000 εμβολιασμοί έγιναν τον Ιανουάριο, αρκετοί περισσότεροι από τον στόχο που είχαμε θέσει», είπε επίσης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here