Πρόσφατα δεδομένα για τη μετάλλαξη στην Βρετανία βεβαιώνουν ότι είναι μεταδοτικότερη. Όσοι είχαν το μεταλλαγμένο στέλεχος μετέδωσαν τουλάχιστον σε 30-50% περισσότερους τον ιό, σε σχέση με αυτούς που είχαν τα “παραδοσιακά” στελέχη.
Η ομάδα των Nicholas Davies και του Adam Kucharski της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου (LSHTM) υπολόγισε για την Βρετανία, ότι ακόμη και με ένα αυστηρό lockdown, θα χρειαστεί να εμβολιάζονται 2 εκατομμύρια άνθρωποι την βδομάδα για να περιοριστούν οι θάνατοι του πρώτου εξαμήνου του 2021 σε 30-40000!
Η μετάλλαξη πάντως δεν φαίνεται να κάνει ανθεκτικότερο τον ιό, ούτε να επηρεάζει το εμβόλιο (αν και η εστίαση έχει γίνει στην 501 μετάλλαξη, και το στέλεχος της Βρετανίας έχει κι άλλες) ούτε επηρεάζει την προϋπάρχουσα ανοσία.
Γενικά, εφόσον η παραλλαγή του SARS-CoV-2 φαίνεται 50% πιο μεταδοτική θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμα και από μια πιθανή παραλλαγή που θα αυξάνει τη θνητότητα κατά 50%.
Γιατί;
Υπολογισμοί που παρουσίασε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος και βασίζονται σε εκτιμήσεις του Adam Kucharski της σχολής δημόσιας υγείας του Λονδίνου, δείχνουν ότι σε μια υποτιθέμενη περιοχή στην οποία έχουν μολυνθεί με τον ιό 10.000 άτομα, με αριθμό αναπαραγωγής R1, κινδυνο θνητότητας 0,6% και χρόνο παραγωγής νέας συμπτωματικής λοίμωξης 6 ημέρες, μετά από ένα μήνα θα έχουμε 60 θανάτους.
Εάν η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50% θα είχαμε 90 νέους θανάτους. Αν όμως υποθέσουμε ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50% θα είχαμε 456 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα.
Τα νούμερα αυτά είναι ενδεικτικά, δείχνουν όμως ότι ‘καλύτερα’ να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μια παραλλαγή του κορωνοϊού κατά 50%, παρά να αυξηθεί η μολυσματικοτητα μιας παραλλαγής κατά 50%.
Για αυτό και τα τέστ έχουν μεγάλη σημασία για τον έλεγχο της διασποράς στην κοινότητα.
Οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για πιθανές εκπλήξεις που μπορεί να ετοιμάζει ο ιός, αφού δεν είμαστε ικανοί να τον εμποδίσουμε εκμηδενίζοντας την κυκλοφορία του, όπως έγινε στην Βικτόρια που για 6 συνεχή ημέρα δεν έχουν κρούσματα!
Όλοι έχουμε κουραστεί, πρέπει όμως να κάνουμε υπομονή και να είμαστε το ίδιο προσεκτικοί.
https://www.medrxiv.org/node/207194.external-links.html