Το εμβόλιο κατά της Covid-19 της Pfizer και της BioNTech φαίνεται να είναι αποτελεσματικό ενάντια στη βασική εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με εργαστηριακή μελέτη που διεξήγαγε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με το Reuters, η μελέτη που διενεργήθηκε από την Pfizer και επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας, αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους ερευνητές, έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη λεγόμενη μετάλλαξη N501Y.

Η έρευνα διεξήχθη σε αίμα που ελήφθη από άτομα, τα οποία είχαν λάβει το εμβόλιο. Τα ευρήματα πάντως είναι περιορισμένα, επειδή δεν εξετάζεται το σύνολο μεταλλάξεων του ιού.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής της Pfizer Φιλ Ντόρμιτζερ, είναι ενθαρρυντικό πως το εμβόλιο φαίνεται αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης, καθώς και κατά 15 ακόμη μεταλλάξεων.

«Τώρα δοκιμάσαμε 16 διαφορετικές μεταλλάξεις και καμία από αυτές δεν είχε πραγματικά σημαντικό αντίκτυπο. Αυτά είναι τα καλά νέα», είπε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η 17η μετάλλαξη δεν θα το κάνει», διευκρίνισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μια άλλη μετάλλαξη στη Νότια Αφρική, που ονομάζεται μετάλλαξη E484K, είναι επίσης ανησυχητική.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν παρόμοιες δοκιμές για να δουν αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό έναντι άλλων μεταλλάξεων που βρέθηκαν στις παραλλαγές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Αφρικής και ελπίζουν να έχουν περισσότερα δεδομένα εντός εβδομάδων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here