Όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού θα ξεχάσουμε τα μέτρα, ανέφερε σήμερα ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Εν τω μεταξύ, καινούργια στοιχεία αξίζουν την προσοχή μας.
Λιγότερο αποτελεσματικά είναι και τα τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, Astra Zeneka) που κυκλοφόρησαν πρόσφατα κατά του κορωνοϊού για ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ προσφέρουν χαμηλότερη ανοσία κατά της Covid σε όσους πάσχουν κυρίως από ρευματοπάθειες.
Όσοι έχουν υψηλό πυρετό δεν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο αλλά αφού πρώτα αυτός πέσει, ενώ όπως ήδη γνωρίζαμε δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να έχουν συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό εγκύων.
Ακόμη όμως και οι παραπάνω κατηγορίες πολιτών θα πρέπει να εμβολιαστούν. Γιατί είναι καλύτερο να έχεις μια μειωμένη ανοσιακή αντίδραση, μια μειωμένη προστασία στην Covid από το να μην έχεις καθόλου, όπως τόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αντώνιος Γούλας.
Από προσωπική επικοινωνία με γιατρούς αναφέρω ότι θεωρούν πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε εγκυμονούσες, όμως για να εμβολιαστούν και να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να έχουμε κλινικά αποτελέσματα. Για τις αλλεργίες έχουμε αναλυτικά επεκταθεί σε άλλο άρθρο μας. Σημαντικό όσοι έχετε αλλεργίες να διαβάσετε αυτόν τον σύνδεσμο (Βρετανικής Εταιρείας Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας) https://www.anaphylaxis.org.uk/…/pfizer-covid-19…/…
Aσθενείς με ενδοκρινικές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη θα κάνουν το εμβόλιο;
Όταν θα έρθει η σειρά τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για το αν πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό.
Σακχαρώδης διαβήτης και μια σειρά από ενδοκρινικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας των επινεφριδίων και του διαβήτη insipidus, πιθανότατα θα ταξινομούνται ως υποκείμενες νόσοι.
Οι κλινικές μελέτες δεν περιελάμβαναν υποομάδες ενδοκρινικών ασθενών. Δεν γνωρίζουμε να υπάρχουν συγκεκριμένες παρενέργειες του εμβολίου COVID-19 για άτομα με ενδοκρινικές παθήσεις ή σακχαρώδη διαβήτη, με τον ίδιο τρόπο που δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με άλλα εμβόλια.
Τα άτομα που συμμετείχαν στις μελέτες αρχικά δεν είχαν αυτοάνοσα. Ωστόσο και οι ανοσοκατεσταλμένοι προτείνεται να το κάνουν αλλά διατηρείται η επιφύλαξη αν θα αναπτύξουν ανοσία.
Ο υποθυροειδισμός Hashimoto για παράδειγμα δεν θεωρείται αντένδειξη διότι τα αυτό -αντισώματα ήδη υπάρχουν. Ίσως η ίδια η νόσος COVID 19 να είναι αυτή που μπορεί να επάγει αυτοανοσία σε ανθρώπους που δεν έχουν.
Eίναι ασφαλές τελικά οι άνθρωποι με αρρύθμιστα αυτοάνοσα, δεδομένου ότι η ανοσοποιητική τους λειτουργία είναι προβληματική να κάνουν το εμβόλιο και αν ναι, θα είναι αποτελεσματικό;
Όπως κάθε υπέρπολύπλοκο σύστημα που έχει χιλιάδες ασφαλιστικές δικλίδες μπορεί να απορρυθμιστεί σε ορισμένα σημεία. Το στοίχημα είναι να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό με το συγκεκριμένο εμβόλιο χωρίς αναζωπύρωση του αυτοάνοσου. Αυτό χρειάζεται συμβουλή γιατρού γιατί κάθε άρρωστος είναι διαφορετικός.