«Το 2021 μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω, αλλά η ανοσία του πληθυσμού δεν θα επιτευχθεί προτού περάσουν πολλοί μήνες», προειδοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Η κ. Παπαυεγγέλου ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 8.500 ενεργά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα.

Πάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα καταγράφονται στην Αττική και πάνω από 1.500 στη Θεσσαλονίκη. Επιπρόσθετα επεσήμανε πως η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 91%. Τόνισε πως τα περισσότερα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό εντοπίζονται σε Δυτική Αττική, Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Έβρο.

«Η διασπορά του ιού αφορά ολόκληρη την επικράτεια», είπε και σημείωσε ότι η παραμικρή αλλαγή στην τήρηση των μέτρων μπορεί εύκολα να ξαναγεμίσει τις ΜΕΘ.

«Αυτό που μας έμαθε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορωνοϊός», συνέχισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, σημειώνοντας πως την χρονιά που φεύγει μάθαμε όλοι μας πολλά.

Πτώση σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολογος Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε πως στην Αττική καταγράφονται 10% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη 30%. Αντίστοιχα ο αριθμός Rt [προ δεκαημέρου] στην Αττική ανερχόταν σε 0,8 και στη Θεσσαλονίκη σε 0,6.

Ο ίδιος αναφερόμενος στον εμβολιασμό, τόνισε πως η συλλογική ανοσία θα επιτευχθεί όταν εμβολιαστεί το 50% των κατοίκων. Επομένως έχουμε «έναν μακρύ, δύσκολο, χειμώνα μπροστά μας», όπως είπε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here